Staffan Olofsson oroas inte för salmonella ­ men för framtiden

Nyligen upptĂ€cktes salmonellasmitta pĂ„ en gĂ„rd i Östergötland. Omkring 200 grisar och 100 vĂ€rphöns avlivades och brĂ€ndes. Sedan dess har den förmodligen foderburna smittan konstaterats pĂ„ ytterligare ett stort antal gĂ„rdar.
Svinbonden Staffan Olofsson i Eskelhem Àr inte speciellt oroad för egen del. DÀremot anser han att djurhÀlsovÄrden inte sköter sitt jobb, att den höga svenska standarden utgör en konkurrensnackdel och att frÄgan om salmonella prÀglas av dubbelmoral.

Gotland2003-06-28 04:00
Salmonellabakterierna spreds via foder frÄn LantmÀnnens fabrik i Norrköping. Fabriken ­ som tillverkar foder till gris, nöt och fjÀderfÀn ­ stÀngdes förra onsdagen och genomgÄr nu sanering. Man tror sig ha spÄrat smittan till en tillverkningslinje för svinfoder och bearbetning av soja, liknande den i Klintehamn.
I Eskelhem finns Staffan Olofsson, navet i Bolexringen, en sammanslutning svinbönder som, enkelt formulerat, utbyter tjÀnster med varandra. Staffan har ett bestÄnd pÄ 1350-1400 suggor som betÀcks, skickas till en annan gÄrd för att föda och sedan returneras till Staffan igen -dÄ utan kultingar.
Han Àr fylld av blandade kÀnslor kring den senaste tidens salmonelladiskussioner. Orolig för smitta Àr han inte ­ han har precis testat hela djurbesÀttningen och ser till att skydda gÄrden.
DĂ€remot har han en hel del funderingar kring information, kostnader och framtiden.
­ Det mest skrÀmmande just nu Àr att vi sjÀlva, bönderna, och ni medier Àr de som fÄr ta tag i frÄgan. Jag betalar 80000 kronor till djurhÀlsovÄrden, ÀndÄ har jag inte hört ett knÀpp frÄn dem. De borde informera oss om vad som gÀller, hur man kan vidta ÄtgÀrder för att minimera smittorisken, att man inte ska köpa livdjur frÄn de hÀr omrÄdena och sÄ vidare. Det har de inte gjort, sÄ dem vill jag ge en stor skopa.
Nu Àr det kanske inte frÀmst sig sjÀlv han tÀnker pÄ, för Staffan verkar ha ett högt sÀkerhetstÀnkande. Han köper bara ungdjur frÄn en gotlÀndsk gÄrd som han vet Àr lika noggrann som han sjÀlv, men han vet ocksÄ att behovet av livdjur Àr stort.
­ Min personliga Äsikt Àr att man ska ta prover frÄn alla djur innan man köper och fraktar hit dem. Det Àr sÄdant djurhÀlsovÄrden borde informera om.
<span class=MR>Ingen smittad soja pÄ Gotland</span>
Det enda han inte kan kontrollera sjÀlv Àr fodret, men han bedömer LantmÀnnens produktion som rent generellt mycket tillförlitlig och menar att Norrköpingsincidenten fÄr ses som ett engÄngsfall.
Den enda del han oroas över Àr den soja som ingÄr i LantmÀnnens foderproduktion, eftersom det Àr via just sojan man tror att salmonellan spridits. LRF köper all soja frÄn Brasilien, eftersom det Àr det enda land som garanterar att den Àr helt icke genmodifierad. Sojan levereras till sÄvÀl Norrköping som Klintehamn.
Kjell Larsson Àr informationsansvarig för LantmÀnnens foderfrÄgor och enligt honom finns ingen anledning till oro.
­Det som hÀnt i Norrköping har pÄ intet sÀtt ökat ­ eller minskat ­ risken för salmonella pÄ Gotland.
Förklaringen, menar Larsson, Àr ett misstag i en unik del av tillverkningsprocessen i Norrköping, som gett bakterierna möjlighet att vÀxa.
<span class=MR>Spiken i kistan</span>
Salmonella Àr inte ovanligt i sig, sÀger han och berÀttar att bara i fjol upptÀckte man salmonella i 42 av 360 kontrollerade rÄvaruleveranser. Man har dock inte spÄrat salmonella det senaste halvÄret, sÄ den soja som nu smittat fodret mÄste vara Àldre Àn sÄ.
För de gÄrdar som drabbats av salmonellasmittan ser det vÀldigt mörkt ut, menar Staffan.
­ Det enda man kan göra Àr att lida med dem, jag vet ju vad det innebÀr i förlÀngningen.
Staffan konstaterar att om hans gÄrd skulle slÄs ut av salmonella sÄ vore det kört. Att bygga upp djurstocken igen skulle kosta 3,5-4 miljoner kronor, pengar han skulle tvingas lÄna.
­ DÄ skulle jag ha dubbla lÄnekostnader pÄ en och samma verksamhet. Det gÄr inte, dÄ skulle jag ta de 70 procenten och sedan lÀgga ner.
Jordbruksverket erbjuder de drabbade förskottsersÀttning för de kostnader och förluster myndigheternas bekÀmpningsarbete kan orsaka, exempelvis förlorat djurvÀrde och produktionsbortfall. ErsÀttningen uppgÄr till 70 procent.
Utöver det, berÀttar Staffan Olofsson, finns extraförsÀkringar som ocksÄ tÀcker inkomstbortfall. De försÀkringarna Àr dock sÄ dyra att ytterst fÄ tecknar dem.
­ Det Àr tillrÀckligt svÄrt att fÄ det att gÄ runt ÀndÄ. Skulle man betala för en sÄdan försÀkring, dÄ skulle det inte bÀra sig alls.
<span class=MR>Statlig dubbelmoral </span>
Svinbonden Staffan Olofsson menar att statens instÀllning till salmonella prÀglas av en ekonomiskt styrd dubbelmoral.
Å ena sidan har Sverige vĂ€rldens mest omfattande kontroll och regelverk för import och inhemsk produktion. Å andra sidan tillĂ„ter man import frĂ„n lĂ€nder som godtar viss salmonellasmitta, eftersom de lĂ€nderna inte klarar av att hĂ„lla en 100-procentig kontroll.
­Man importerar ju dansk salmonella hela tiden, men det blir det inget liv om.
SjÀlv Àr Staffan lite kluven. Han menar att salmonella förvisso kan fÄ katastrofala konsekvenser och kan vara farlig vid smitta, men att bakterien ocksÄ Àr lÀtt att ta död pÄ om den finns i livsmedel.
Hanterar och tillreder man maten rÀtt Àr det i regel ingen fara; det Àr just dÀrför exempelvis Danmark anser sig kunna godta viss spridning.
Att det blir sÄ braskande rubriker nÀr Sverige drabbas, tror Staffan kan bero pÄ att det Àr ett av sÀljargumenten för det förhÄllandevis dyra svenska köttet. Detskavara fritt frÄn smitta och djurenskamÄ bra.
Klart Àr i vilket fall att det ofta vÀldigt billiga importköttet Àr ett hot mot den svenska produktionen. I dagslÀget stÄr Sverige för runt 70 procent av den egna köttproduktionen och andelen importerat kött fortsÀtter att öka.
Sveriges rigorösa miljö-, djur- och smittkontroll kostar stora pengar och det mÀrks pÄ konsumentpriset ­ samtidigt som producenterna ÀndÄ har svÄrt att fÄ kostnadstÀckning pÄ verksamheten.
­ Den höga standard vi hÄller Àr en av mÄnga konkurrensnackdelar, konstaterar Staffan. Vi fÄr för lite betalt i förhÄllande till vad det kostar att producera.
Hur framtiden ser ut vet han inte, men med rÄdande utveckling tycker han det pekar mot att Gotland blir en renodlad turistö ­ att lantbruken inte överlever ökande kostnader, förÀndrade bidrag och krÄnglig byrÄkrati.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om