S:t Clemens hotell har satt miljön i fokus
Gotland har fått sitt första Svanen-märkta hotell. Efter ett långt arbete med allt från duschblandare till miljöanpassade transporter och sensorstyrda lampor, uppfyller S:t Clemens hotell nu kraven.
Tankställe. Hotellet har ett uttag för laddning av elbilar. I bakgrunden står S:t Clemens egen elbil som används för hotellets transporter. Hotellet använder vindkrafts-el.
Foto: Henrik Radhe
I Sverige finns över 150 Svanen-märkta hotell och vandrarhem, men Gotland har fram till nu varit en vit fläck på kartan.
Miljötänkandet fanns med redan när familjen von Schulman övertog hotellet i maj 2007. En sopbod med utrymme för sortering byggdes, lågenergilampor sattes in och man köpte en elbil för hotellets transporter.
Förra hösten tyckte familjen att man nått så långt, att en Svanen-märkning inte kunde vara så långt borta.
- Men det var mycket kvar. Det var långt mer än hundra krav som Svanen ställde om sopor, vattenförbrukning, energiåtgång och kemikaliehantering, berättar Anna-Britta von Schulman.
Provduschade
Hon räknar upp något av det som gjorts: snålspolande munstycken i dusch och handfat, alla lampor är bytta till lågenergilampor och ytterbelysningen tänds med skymningsrelä, nya städrutiner utan kemikalier, sopsortering i nio fraktioner, vindsutrymmen har isolerats för att spara energi. Hotellet värms med vindkrafts-el.
Särskilt nöjd är Anna-Britta von Schulman över arbetet med vattenförbrukningen.
- Vi provduschade olika munstycken innan vi bestämde vilket fabrikat vi skulle satsa på. Med dem som vi har köpt halverar vi vattenförbrukningen. Det är bra för miljön, och dessutom sparar vi pengar.
0,36 kilo/natt
Svanen kräver att vattenförbrukningen ska vara under 300 liter per gästnatt. S:t Clemens ligger nu på 140 liter.
All personal har varit engagerad i arbetet. De har vägt och sorterat sopor (0,36 kilo osorterat avfall per gästnatt) och lärt sig nya städrutiner. I kraven ingår även att personalens kläder med hänsyn till kemikalieanvändningen inte får vara kemtvättade (undantaget kavajer).
Tillsammans med Eva Nypelius och Bengt-Olof Grahn firade personalen certifikatet med tårta och rättvisemärkt kaffe.
- Gotlands kommun har satt som mål att 2025 vara en världsledande region på miljöområdet. När det gäller hotell och turism kan vi ännu göra mycket, och det här hotellet blir ett bra exempel på hur man kan göra, tyckte Eva Nypelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!