Sport och vetenskap i storsatsning
Sport och vetenskap. Det ärFenomenalens stora satsning i år. Enutställning som stöper om delar av Fornsalens lokaliteter till idrotts-anläggning. Främst gäller det gården där det blir banor, höjdhoppsställning och kulstötningsring. I Sävesalen kan publiken prova på att döma fotbollsmatcher stående på konstgräs.Interaktivitet är nämligen en viktig del i utställningen. Samt kopplingen mellan just sportprestationer ochbakomliggande vetenskapliga för-klaringar. Med invigning 7 juni visas idrottens utveckling från forntid tillnutid inkluderande allt från världens äldsta varpasten till den första rejälautställningssatsningen om dopning.
Utställlningsytorna ser ännu till delar mest ut som en byggarbetsplats men de ansvariga är inte alls oroliga; allt står klart när f. statsministern Ingvar Carlsson skjuter startskottet i Bildstenshallen 7 juni.
Syftet är att man skall tappa hakan, sammanfattar Fenomenalens Jan Ryegård utställningen. Vi är nöjda om besökaren går härifrån med fler frågor än innan vederbörande kom hit, det ligger i själva idén att väcka intresse.
Utställningen består av tre huvuddelar, sport i kombination med upplevelse, naturvetenskap och hälsa.
<span class=MR>Idrottsgård</span>
Fornsalens gård antar formen av en idrottsanläggning med banor och utrustningför olika idrottsgrenar. Här visar man hur imponerande ollika världsrekord egentligen är och besökare får själva prova och jämföra.
Vid löparbanan mäter en fotocell vilken hastighet man har. 15 km/t är en normal hundrametershastighet. Något nedslående är det att få veta att det tempot håller de bästa maratonlöparna loppet igenom.
Och så diskuteras den klassiska frågan, vad som egentligen är möjligt för människan att prestera.
Vi har fyra ingångar för exempelvis stavhopp, berättar Tommy Nordahl, som svarar för idrottsdelen: professorn som reder ut hur högt man teoretiskt kan hoppa stav (80 meter), barns spekulationer, astronomen (Sergej Bubkas världsrekord 6,14 motsvarar 11,90 på månen) samt de bästa utövarna i Sverige.
<span class=MR>Döm själv</span>
I Forum råder motsatsen till "Förbjudet att vidröra föremålen". Här blir det exempelvis möjlighet att gå på lina, testa reaktionstiden på speedwaycyklar eller ta på sig den utställda hockeyutrustningen.
Det går ju knappast att passera entrén obemärkt...
Här visas hur gravitation och friktion påverkar olika sporter, sport och naturvetenskap i tvärvetenskaplig förening.
Föreläsningssalen Sävesalen ingår också (föreläsningar flyttas till S:t Hansskolans aula). Här byggs "smakprov" av Stockholms stadion och Gutavallen upp sida vid sida.
I Stadion kan man kliva in och sedan agera fotbollsdomare, stående på konstgräs och med massivt publikljud omkring sig. Riktiga matchsekvenser från förra årets allsvenska visas på film som fryses vid en situation. Då får man lika få sekunder som den riktige domaren på sig att fatta beslut och sedan visas hur det dömdes i verkligheten så man kan jämföra med sin egen bedömning.
I Sävesalen ryms också idrottens i dag största gissel: dopningen. Förutom information om förbjudna substanser och metoder får man också se hur en del av de omdiskuterade preparaten, oftast mediciner som används i andra syften eller i för stor mängd, ser ut i verkligheten.
Det är första gången som detta avhandlas i fast utställningsform, och det är kontroversiellt, menar Tommy Nordahl. Vi tar ställning att dopning är fusk men följderna får du tänka över.
<span class=MR>Varpor med historia </span>
I anslutning till Sport och vetenskap kompletterar också Fornsalen sina fasta utställningar med historiska aspekter på ämnesområdet. Med start i Bildstenshallen finns stora ljuspelare där forntidens idrott tas upp och löper fram till vikingarna. I förhistoriska rummet finns de antika medelhavskulturernas idrotter.
Utvecklingen fortsätter och bland annat skildras den i dag största idrotten, fotbollens, framväxt.
Den började som stadsfenomen i England där man spelade i tjugomannalag. Men det blev problem med huliganer som söp och bråkade. Så inget nytt under solen, konstaterar antikvarie Gun Westholm.
I utställningsväg satsar man på de gutniska idrotterna. Bland annat kommer man att för första gången gemensamt ställa ut ett flertal olika fynd av varpastenar. Bland dem världens äldsta, en varpa funnen vid Hau, Fleringe. Ålder: 4 000 år.
Det är en kastvarpa som kan gå 200 meter. Alla varpor i vår samling har en historia.
Ett fynd från 1200-talet gjordes av en varpa inmurad i Eke kyrkas torn. Den varpan påminner klart om dagens stenvarpor.
Så har vi en som är hittad i residensets trossbotten.
Bakgrund blir förstås Bruno Liljefors välbekanta målning "Varpkastarna" - i jättteförstoring.
Utrymme saknas för test av gutasporterna. Till det blir det i stället möjlighet på museigården Kattlunds.
Utställningen Sport och vetenskap finns kvar till 15 januari, utedelen avslutas dock i september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!