Spinnare på frammarsch

Tallprocessionsspinnaren är nu på frammarsch på öns sydligaste delar och på vägarna syns långa band av gråa larver.

Gotland2006-07-31 06:00
Problemet med larverna, som ger allergiska besvär, rör få, men för de berörda är detta ett stort problem och i år tycks larverna vara fler än någonsin tidigare.
- De kommer vartannat år, för två år sedan var det besvärligt, men det är mycket mer i år. De finns på vartenda träd i vissa områden, så det är oerhört mycket, säger Göran Holm, läkare och fritidsboende i Vamlingbo.
1963 kom han och hans hustru till i Gervaldstorpet i Vamlingbo och i takt med att tallskogen brett ut sig, har även förekomsten av tallprocessionsspinnare ökat.
- Jag har sett dem under årens lopp, det är säkert 20 år sedan jag såg dem första gången, de hänger i stora klasar i tallarna. De gamla gotlänningarna här känner till tallprocessionsspinnaren från sin barndom, det är bara det att det har inte funnits tall här förut. När vi flyttade ner såg vi ända ner till Sundre, så det har växt igen något oerhört, säger Göran Holm.

Ovanlig larv
Tallprocessionsspinnaren är mycket ovanlig i Sverige och därför är också kunskapen om de besvär som larverna kan orsaka, liten i Sverige. I egenskap av läkare har Göran Holm intresserat sig för de besvär larven ger och nyligen fick han en artikel i ämnet, publicerad i Läkartidningen.
- Vi har haft besvär i alla tider, men vi har inte vetat vad det har varit. Sjukvården har pratat om Vamlingboloppan, med det var ju alltså ingen loppa, säger Göran Holm och berättar att det var först för fyra år sedan som de kom underfund med vad som orsakade besvären.
Besvären kommer av små, små hår, från larvens rygg, som inte mer än en tiondels millimeter stora och som sprids i luften. Håren är inte giftiga, men sylvassa och tränger lätt in i huden och orsakar vad som påminner om allergiska besvär.

Röda utslag
Vanligast är att man reagerar med röda utslag, svullnad och klåda, men man kan också få feber och allmän sjukdomskänsla.
- Visst blir de sjuka. En del säger att det inte är något problem med larven, att det är ett så litet problem, men om den skulle sprida sig till hela Gotland skulle det nog bli hallå, säger Göran Holm.

Lokalt stort problem
Tallprocessionsspinnaren må vara ovanlig i Sverige, men på det platser där den förekommer, är larven ett stort problem för befolkningen.
- Jag tycker att det är så pass besvärligt för dem som bor här att man borde göra något åt det, säger Göran Holm, som inte tycker att de insatser som hittills gjorts för att bekämpa tallprocessionsspinnaren, varit tillräckliga.
- De sprutade lite, men det var inte mycket att ha. Om de finns i hela skogen och man sprutar vid vägkanten och tio meter in i skogen, så hjälper det inte. Enklast vore väl att flygbespruta och det är ju biologiska bekämpningsmedel man använder, inga gifter. De finns ju bara här, så chanserna är goda att få ner antalet kraftigt, säger han.
Tallprocessionsspinnaren, som fått sitt namn av att de vandrar i långa rader, likt ringlande ormar, finns just nu att beskåda på vägarna i de drabbade områdena.
- De är i det sista stadiet och har börjat vandra nu, säger Göran Holm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om