Färre åker kollektivt, intäkterna från regionens parkeringar minskar och ingen uthyrning av mark sker när Almedalsveckan blivit digital. Det är några exempel på sådant som försämrat ekonomin. Efter de fyra första månaderna redovisas ett minus på 16,6 miljoner kronor. Bedömningen är att 2021 slutar på minus 52,8 miljoner kronor.
– Vi måste agera. Så stort underskott kan vi inte ha, säger tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).
Vid senaste sammanträdet gav nämnden förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på besparingar på upp emot 20 miljoner kronor. Förslag på tänkbara åtgärder ska, med konsekvensbeskrivningar, vara klart till nämndens sammanträde den 23 juni.
– De underskott som är relaterat till pandemin är svårt att göra något åt, men det finns andra åtgärder som kan vidtas och vi behöver agera snabbt. Väntar vi till efter sommaren har större delen av året gått, säger Karl-Johan Boberg.
Målet är att nämnden ska nå ett nollresultat när det underskott som pandemin orsakat räknats bort.
Störst problem i år har inte oväntat kollektivtrafiken. Intäkterna är 4,8 miljoner kronor mindre än väntat, medan kostnaderna överskridits med 3,3 miljoner kronor.
Enheten för mark och statsmiljö får vanligen intäkter bland annat från parkeringar och uthyrning av platsmark under Almedalsveckan. Båda källorna är kraftigt påverkade av pandemin, vilket ger minus på 6,6 miljoner kronor.