Soporna ska stanna på ön

Över några skräphögar i den glesa skogen öster om Roma kyrka kretsar skränande måsar.Här, på Ragnsells kretsloppsanläggning, kommer snart allt avfall på Gotland att tas om hand. De gotländska soporna ska inte längre fraktas till fastlandet.

AVFALLSPRESS. I den här maskinen pressas avfallet in i en jättestor kondom, berättar Thomas Mårtensson.

AVFALLSPRESS. I den här maskinen pressas avfallet in i en jättestor kondom, berättar Thomas Mårtensson.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-03-31 04:00
I maj kör Ragnsells igång komposthanteringen vid kretsloppsanläggningen utanför Roma. Sedan 2007 hyr man platsen där man i dag lastar om allt hushållsavfall, för vidare befordran till värmeverket i Högdalen utanför Stockholm.
Det första man ser är två nyanlagda dammar på 300 kubikmeter. Dit ska lakvattnet från avfallshanteringen föras och renas. Förutom en liten kontorsbyggnad finns här en krossmaskin, som omskapar allt brännbart material till miniformat, inte större än fem centimeter. Annars går det inte att användas som bränsle i Cementas ugnar.
Här står också en maskin som plastar in plastavfall, som också ska vidare till Slite.

Bullig maskin
Den blå bulliga maskinen i närheten ska snart börja tillverka 60 meter långa plastkorvar av det komposterbara avfallet. I de långa plaströren placeras sedan en slang, som ska ventilera avfallet.
- Det blir varmt i röret, omkring 50 grader, och efter 16-21 veckor har här bildats ett material som efter siktning blir ren jord, säger Thomas Mårtensson, ansvarig för Ragnsells anläggning.
Han säger att Roma-anläggningen blir som en minikopia av dem som företaget driver på fastlandet.
Tre personer jobbar här och någon ytterligare utökning efter maj blir det inte. Inte heller området behöver utökas.
- Meningen är ju att allt som kommer hit ska iväg igen, det brännbara till Cementa och det nya jordmaterialet ska förhoppningsvis avsättas, säger Mårtensson.
Till hösten omfattas även Visby av den nya sophanteringen, så då står det klart vilka mängder det handlar om. Men i runda tal producerar gotlänningarna 11 000 ton avfall, förutom det som körs direkt till återvinningsanläggningarna. Med systemet färdigutbyggt ska alltså Gotlands kommun själv ta hand om sitt avfall. Undantaget är det osorterade avfallet från dem som valt att inte sortera alls. Det fortsätter till fastlandet.

Sorterar avfallet
- Men de flesta hushåll, restauranger, dagis och skolor har valt att sortera sitt avfall, säger Katarina Nilsson, miljöingenjör vid tekniska förvaltningen.
7 000 - 10 000 ton brännbart avfall, som först krossats här i Roma, går vidare till Cementa, som inte bara får gratis bränsle, de får till och med betalt för att bränna det. Kommunen betalar Ragnsells omkring 12-13 miljoner kronor årligen för sophanteringen och ur den summan ersätter företaget Cementa.
Den nya biogasanläggningen som projekteras på Gotland, Roma Biogas AB, är tänkt att ligga granne med Ragnsells kretsloppsanläggning. Men någon samkörning av kompostsopor och betor blir det inte. Roma Biogas ska produceras med hjälp av energigrödor, som betor, majs och vall för att bli en ekologisk produkt, enligt planerna.


Avfallssystemet
I höst omfattas hela Gotland av det nya sophanteringssystemet.
11 000 ton avfall produceras av hushåll och företag.
Mer än 90 procent av dem har valt att sortera avfallet i komposterbart och brännbart.
Den osorterade resten, ungefär 10 procent, fortsätter forslas till fastlandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om