Sopkrig på Gotland

Nu drar turistsäsongen igång på allvar - och med turisterna kommer soporna. På östra Gotland har skräpet varit ett problem under många år. Nu sätter ortsborna lås på sina soptunnor.

Bertil Eneqvist på vandrarhemmet Strandridaregården i Ljugarn har monterat ett av kommunens nya lås på sitt sopkärl.

Bertil Eneqvist på vandrarhemmet Strandridaregården i Ljugarn har monterat ett av kommunens nya lås på sitt sopkärl.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-06-27 04:00
Bakom ett litet skjul precis invid vägen vid Strandridaregården i Ljugarn står vandrarhemmets sopkärl. Sedan några veckor sitter ett nytt lås från kommunen på locket, som ska hindra andra än gästerna från att kasta sitt skräp i kärlet.
Låset har beställts av ett hundratal abonnenter, från Vamlingbo i söder till Tofta och Östergarn i norr. Där betalar man sedan en tid sophämtningen per kilo.
Men Bertil Eneqvist, vandrarhemmets föreståndare, ska snart montera en extra förstärkning på sopkärlets lock.
-  Det behövs. Folk kommer in på gården och kastar allt från papper och matvaror till ölburkar och engångsgrillar.

Värst på storhelger
Problemet är som störst under storhelger och sommaren, och många gånger har kärlet, som rymmer ungefär 100 kilo sopor, varit fullt redan dagen efter tömning. Då är det två veckor till nästa gång sopbilen kommer.
-  Nu för tiden betalar vi ju hämtningen per kilo. En del gånger har vi blivit tvungna att bränna sopor själva, säger Bertil Eneqvist.
Hustrun Lena Eneqvist har flera gånger jagat bort obehöriga:
-  För ett tag sedan såg jag en man som smög in för att kasta sopor hos oss. Jag gick ut och frågade vad fan han höll på med, och då gick han sin väg. Men jag såg att han tittade in på tomterna längs med gatan för att kasta påsen någon annanstans, berättar hon.

Stora problem
Kanske hamnade påsen till slut i soptunnan utanför Sjöviksgården, bygdegårdsföreningens lokal som ligger några hundra meter längre in i byn. Ulla-Britt Fardstedt berättar att även bygdegårdsföreningen haft stora problem:
-  De kastar hundbajspåsar, pizzakartonger, burkar och flaskor både i och omkring vår soptunna. Jag vet inte hur mycket det har kostat oss, men vi är en ideell förening och har nog med kostnader som det är.
Men även privatpersoner i området drabbas av sopbovarna. Vanja Södergren, som har sommarbostad på Ängmans utanför Katthammarsvik, berättar att även deras soptunna många gånger fyllts av andras sopor.

Plastmöbler
-  En gång låg det till och med några vita plastmöbler bredvid, som någon hade stannat och bara vräkt av, säger hon.
En av de som sett problemet växa är Björn Smittsarve, som driver Ica Nära i Katthammarsvik. Butikens bakgård har periodvis sett ut som en illegal soptipp.
-  Som värst var det en sommar för några år sedan, då kommunen till slut fick köra bort tre kubikmeter sopor härifrån. Det var allt från badrumsskåp och hönsnät till vanliga hushållssopor.
De nya låsen på sopkärlen har hjälpt en del, men fortfarande händer det att sopor ligger på bakgården på morgonen.
-  Det drabbar mig och butiken, eftersom arbetstimmar går åt till att köra bort sopor från tomten. Det är ju viktigt för mig att det är rent och snyggt här, säger Björn Smittsarve.
Han har under lång tid haft en dialog med kommunen om problemet, och erbjudit sig att upplåta plats för en sopstation på butikens tomt. Men ingenting har hänt - och inför den stundande högsäsongen är Björn Smittsarve smått uppgiven:
-  Jag kan bara hoppas att folk tar sitt ansvar och tar hand om sina sopor själva, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om