Sonia Landin vill samarbeta för att stärka Zanzibars demokrati

Visby har inlett ett tätare samarbete med Stone Town på Zanzibar. President Amani Abeid Karume besökte Gotland igår och informerades om projekten som ska bidra till att bevara och exponera städernas världsarv. Kommunalråd Sonia Landin (s) vill att samarbetet stärker kunskaper om demokrati på Zanzibar.

Gotland2005-03-12 06:00
På Zanzibar snittar medeltempreaturen på 25 plus så här års. I Visby är det snöblask och hagel blåser folk i ansiktet, även när president Amani Abeid Karume och hans följe landar. Vinterklädda representanter från Gotlands kommun, stadsarkitekt Lars Grönborg och kommunalråd Sonia Landin (s) bland andra, gör vad de kan för att kompensera med ett snabbt och varmt välkomnande inne i vänthallen. Sen bär det genast av med buss till universitetet.
Längst bak finns en plats där jag slår mig ner bredvid en av president Karumes anställda. Jag frågar hur han upplevt Sverige sedan han kom till Stockholm i tisdags. Han svarar att det är bättre att jag pratar med en pressekreterare och en man i elegant kappa tar hans plats.
- Jag är presidentens privata sekreterare, säger mannen som heter Haroub S Mussa.

"Vänliga"
Mr Mussa berättar att presidentenföljets intryck är att svenskarna är "vänliga och charmerande". Som yrkesman säger han att han känner hopp om gott och utvecklat samarbete mellan länderna. Som familjefar ska han berätta om snön när han kommer hem.
- Det är verkligen en upplevelse. Jag trodde aldrig att jag skulle få se det här, säger han och slår ut med armen mot vyn utanför bussrutan.
Vi passerar precis Gutevallen och jag pekar och förklarar att där är den, muren, som ringar in Visbys världsarv och på så vis förbinder Visby med Stone Town.
Mr Mussa frågar när muren är uppförd och jag påbörjar ett svar, men han avbryter och frågar.
- Har du varit på Zanzibar?
- Nej, svarar jag.
- Du borde komma, det är ett underbart land. Du ska få min adress, säger han och fortsätter med en fråga om hur det är att vara ung journalist i Sverige.
- Det är fint, svarar jag och motfrågar om pressfriheten på Zanzibar. Karume har kritiserats för att ha stängt ner den privata tidningen Dira. Dira anklagade regeringen för korruption och valfusk. Den svenske ambassadören i Tanzania, Torvald Åkesson, uttryckte oro över utvecklingen i en intervju med Gotlands Tidningar i fjol. Han framförde också Sveriges protest mot att tidningen stängdes.
- Dira följde inte den journalistiska etiken. De gjorde personpåhopp och höll sig inte till fakta. Det var därför vi tvingades stänga ner dem. Och korruptionen som de anklagade regeringen för, bland annat gällande att presidenten och presidentens dotter skulle ha köpt officiellt ägda hus på felaktigt sätt, har motbevisats i rättegångar, säger Mr Mussa.
Men var inte Dira den enda fria tidningen, svarar jag.
- Nej, det var den enda privata tidningen på Zanzibar. Men det finns 17 andra tidningar på fastlandet i Tanzania som bevakar Zanzibar också, säger Mussa.
Framme på högskolan blir det kö till hissen och Mr Mussa sticker nu till mig sin e-mail och ber om min. Här står jag och ger min hotmail till en presidentsekreterare, tänker jag i all hast.
Sen kommer hissen och i föreläsningssalen inleds en lång rad presentationer. Sonia Landin håller en presentation av Gotlands kommun, rektor Leif Borgert presenterar universitetet och Tor Broström talar om utbytet mellan utbildningar i Visby och Stone Town.

Gemensamma frågor
Broström är programansvarig för högskolans utbildning i byggnadsvård och har själv varit i Zanzibar och Stone Town. Han befinner sig i kärnan av vad Visbys och Stone Town?s samarbete går ut på kan man säga, att hitta metoder för hur städerna bäst ska både bevara och exponera sina världsarv.
- Det finns flera gemensamma aktuella frågor. Dels hoten och möjligheterna som turismen innebär för världsarvsstäder, dels kunskapsutvecklingen som behövs kring hur man ska bevara byggnadsminnena. Ett gemensamt mål är därför att utbilda fler kompetenta hantverkare och ingenjörer, säger Tor Broström.
Senare kliver ett gäng elever från Christoffer Polhems gymnasium fram. De visar film om sin utbytesresa till Stone Town i höstas, och president Karume uppskattar syftet de hade med sig: att sprida miljöengagemang i Stone Town. Elevernas värdar, en klass på en gymnasieskola i Stone Town, hade berättat för dem om allt skräp i staden och om bristfälligt miljötänkande på Zanzibar. Visbyeleverna genomförde därför en informationskampanj och demonstrativa skräpsaneringar, för att visa hur en ren världsarvsstad ser ut.
- Sprid ert fina engagemang över hela världen, berömde president Karume.
Han har suttit vid makten sedan 8 november 2000 och nu i oktober är det dags för val igen. Det blir det tredje demokratiska flerpartivalet på Zanzibar sedan demokration återinfördes 1992, då landet hade varit en enpartirepublik sedan 1964. Vid den tidpunkten hade landet varit självständigt från Storbritannien ett år.
När Amani Abeid Karume valdes präglades valrörelsen av oroligheter och våldsamheter, som ledde till flera dödsfall. Han anklagades också för valfusk. Hur tror han nu att årets val blir?
- Jag vill att det blir fredligt, rättvist och korrekt. Alla vill leva i ett fredligt land, utan fred kan vårt land inte utvecklas, säger han och frågar:
- Har du varit på Zanzibar?
Jag svarar nej men berättar att mina släktingar varit där och att de gillade sin resa.
- Där ser du, du borde också tycka om Zanzibar, svarar Karume.
Efter lunch hos landshövdingen fick han och följet en kort och regnig stadsvandring. Snöblasket fortsatte att vara en stor upplevelse.
Karume fick låna en mössa på ett hotell för att skydda sig från vätan. Därefter blev det kaffe på länsmuseet och visning av fornsalen, innan avfärd till flygplatsen. Vänortssamarbetet som till att börja med ska pågå fram till 2007 är nu inlett. Men hur ser Sonia Landin på att samarbeta med Zanzibar med tanke på frågetecknen kring demokrati och pressfrihet?
- Vi är inte omedvetna om det politiska läget. Men samarbetet ingår i vårt världsarvsuppdrag, och stöds av Sida. Vi ska delge andra världsarvsstäder våra kunskaper och vi ser det också samarbetet som ett sätt att sprida kunskap, både om demokrati och världsarvet.
- Det rymmer ju många projekt, ett som syftar till att höja kvinnors röster och ett som ska göra barn och unga medvetna om sitt världsarv, till exempel. Vi tror helt enkelt det är bättre att försöka påverka än att dra sig undan, säger hon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om