Sonia Landin är öns mesta förtroendeman
Ta ett djupt andetag och häng med - Sonia Landin sitter i kommunfullmäktige, är vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot av kommunstyrelsens arbetsutskott, ordförande i personalpolitiska utskottet, ledamot i beslutsgruppen för bidrag till politiska ungdomsorganisationer, borgerlig begravningsförrättare, borgerlig vigsel- och partnerskapsförrättare, ombud till Sveriges kommuner och landstings kongress, ersättare för kommunens ombud till Gotlandshems bolagsstämma, ersättare för ombudet till Geabs bolagsstämma, ledamot i styrelsen för Gotlands industrihus, ombud till Almis bolagsstämma, ledamot av Östersjöns författar- och översättarcentrums styrelse, ledamot i Gotlands fornvänners styrelse, ombud till stämman för Borgen ek. för, delegat till Hansedagarna, ersättare för ordinarie delegat i samarbetsgruppen för 7 öar i Östersjön (B7), ledamot i samrådsgruppen i Gotlands turistförening, ledamot av arbetsmarknadsnämnden, ledamot av delegationen för arbetslivsinriktad rehabilitering (Dar), ombud till stämman för Leader+ samt ledamot av plan- och bostadskommittén.
Alla ovan nämnda uppdrag har hon fått efter val i fullmäktige. Dessutom är hon kommunens representant i högskolestyrelsen (utsedd av regeringen) och ordförande i världsarvskommittén (utsedd av kommunstyrelsen).
Lägger man ihop alla förtroendeuppdragen får man innehållet i Sonia Landins tjänst som kommunalråd - plus lite till.
- Det finns en inriktning mot kultur. Kultur och historia ligger mig varmt om hjärtat, säger Sonia Landin.
Av uppdragen tar kommunstyrelsen och dess arbetsutskott mest tid. Varje sammanträde föregås av gruppmöten med partiet (kvällstid). Kommunstyrelsen sammanträder en gång i månaden, arbetsutskottet två gånger i månaden.
- Kommunstyrelsen och arbetsutskottet tar omkring en vecka per månad, uppskattar Sonia Landin.
Utöver kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har Sonia Landin en många uppdrag. Så här kommenterar hon dem:
nPersonalpolitiska utskottet.
- Jag är ordförande. Vi sammanträder nio gånger per år. Utskottet tar upp övergripande personalfrågor för kommunens anställda, exempelvis friskvårdspolicyn.
nBeslutsgruppen för bidrag till politiska ungdomsorganisationer.
- Det är jag och Eva Nypelius som är gruppen. Kultur- och fritidsförvaltningen bereder frågorna och vi sammanträder en eller två gånger per år och fattar beslut.
nBorgerlig begravningsförrättare.
- Jag var tveksam när jag fick förfrågan om uppdrag, men i dag är jag glad att jag tackade ja. Det är ett uppdrag som ger mig jättemycket och jag vill gärna fortsätta.
- Men det är ett svårt uppdrag. Jag är alltid nervös innan begravningen. Man vill ju att det ska bli bra.
- Det brukar bli ungefär fyra begravningar per år. Begravningsbyråerna hör av sig när de behöver hjälp. Jag träffar de anhöriga två eller tre gånger innan begravningen.
nBorgerlig vigsel- och partnerskapsförrättare.
- Jag blev tillfrågad om jag kunde ersätta en sjuk 1997, sedan har det fortsatt. Jag hade 40 vigslar i fjol. Det är ofta jobb lördag och söndagar och på helger.
- En dag förra sommaren hade jag först en vigsel i kommunens vigselrum, sedan åkte jag till Sysne för en ny vigsel, därefter vidare till Holmhällar för en till. Efter det avslutade jag med en vigsel i Sundre.
- Vi är är sex stycken som delar på uppdraget och vi har redan gjort upp ett jourschema för sommaren.
- Det är ett uppdrag som jag hemskt gärna vill fortsätta med.
nOmbud till Sveriges kommuner och landstings kongress.
- Kongressen är två dagar lång och hålls en gång om året.
nErsättare för ombudet till Gotlandshems bolagsstämma.
- Jag fick hoppa in i år, eftersom ordinarie ombud var bortrest. Vi har en samrådsgrupp som träffas innan stämman, men själva stämman är en formsak. Men det är ett bra tillfälle att ställa frågor.
nErsättare för ombudet till Gotlands Energiverks bolagsstämma
- Ordinarie ombud gick på stämman i år, så jag behövde inte göra någonting.
nLedamot i styrelsen för Gotlands industrihus.
- Styrelsen sammanträder 5-6 gånger per år. Vi har precis tagit årsredovisningen och har stämma inom kort. Det är mycket bolagsstämmor så här års.
nLedamot till Almis bolagsstämma.
- Kommunen äger 49 procent. Precis som med Gotlandshem och Geab har vi en samrådsgrupp som träffas innan stämman och går igenom aktuella frågor.
nLedamot i styrelsen för Östersjöns författar- och översättarcentrum
- Jag har varit ordinarie ledamot sedan 1995. Styrelsen träffas varannan månad. Det är ett mycket trevligt uppdrag. Vi diskuterar just nu hur vi ska kunna marknadsföra öns centrumbildningar bättre.
nLedamot i styrelsen för Gotlands fornvänner
- Det är ett intressant uppdrag. Jag har varit med sedan slutet av 90-talet. Styrelsen sammanträder varannan månad. Jag har även fått ett sidouppdrag. Jag och länsmuseets chef Anki Dahlin är med i länsmuseernas samarbetsråd. Rådet sammanträder två gånger per år.
nOmbud till stämman för Borgen ek. för.
- Uppdraget innebär att man går på stämman. Den hade vi förra veckan.
nDelegat till Hansedagarna.
- I fjol hölls Hansedagarna i Tartu, Estland. I år är de i Osnabrück i Tyskland den 16-18 juni. Förutom att resa till Hansedagarna är man med på ett kommissionsmöte som hålls under 2-3 dagar i november varje år.
nErsättare för ordinare delegat i samarbetsgruppen för 7 öar i Östersjön (B7)
- Eva Nypelius och Jan Lundgren är ordinarie. Jag hoppade in någon gång i fjol. Som ersättare måste man ändå hålla sig uppdaterad och ta del av alla utskick.
nLedamot av samrådsgruppen i Gotlands turistförening
- Jag är ordförande i samrådsgruppen som består av representanter för kommunen, länsstyrelsen och företagare. Vi träffas 3-4 gånger per år. Just nu har vi i uppdrag att se över "356 dagar Gotland".
nLedamot av arbetsmarknadsnämnden
- Nämnden sammanträder varannan månad. Vi tar upp frågor som rör arbetsmarknaden på Gotland i stort.
nLedamot av delegationen för arbetslivsinriktad rehabilitering
- Det är ett uppdrag som hänger ihop med att jag är ordförande i personalpolitiska utskottet. I delegationen samråder kommunen med länsstyrelsen, Försäkringskassan, Samhall och handikapporganisationerna. Vi träffas var tredje månad.
nOmbud till stämman för Leader+
- Också ett uppdrag som är en gång om året, men jag var sjuk när senaste stämman hölls.
nLedamot av plan- och bostadskommittén
- Ett uppdrag som jag har för att jag är med i kommunstyrelsens arbetsutskott. Arbetsutskottet träffar ledamöter från miljö- och hälsoskyddsnämnden och tekniska nämnden för att diskutera exempelvis bostadsförsörjning eller Vision 2025.
Med så många uppdrag är det lätt att förstå att Sonia Landins lilla röda fickalmanacka (som hon fått av partiet) är fulltecknad. När vi ringde för att boka den här intervjun nådde vi Sonia Landin på mobiltelefonen, på språng mellan två möten. Intervjun gjordes också i glappet mellan två möten - kulturfrukosten på BAC och studenternas lunchmöte på Rindi.
- Jag är på jobbet klockan åtta varje dag och försöker gå hem senast klockan fem. Sedan är det möten två eller tre kvällar i veckan, berättar Sonia Landin.
- Det blir en del jobb på helger också, särskilt nu när det är årsmötestider, tillägger hon.
- Mängden arbete varierar under året. Mest jobb är det i maj och november. Alla säger att "det ska bli klart innan sommaren" vilket ger jobb i maj, och "det ska bli klart innan jul" innebär extra jobb i november.
Förutom alla förtroendeuppdrag som vi räknat upp är Sonia Landin även vice ordförande för socialdemokraterna på ön, och ordförande för studieförbundet ABF.
Nu utför Sonia Landin en stor del av sina förtroendeuppdrag på arbetstid, men faktum är att hon även hade många uppdrag innan hon blev kommunalråd. Som fritidspolitiker satt hon i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, fördelade bidrag till p
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!