Sonen vill bygga center i Ar över sin världskända pappa

Ett internationellt Sven Nykvist-center i för detta Deccastatioen vid Ar.
Det vill den berömde film-
fotografens - känd inte minst för sitt mångåriga samarbete med Ingmar Bergman - son
Carl-Gustaf Nykvist etablera.
Han har därför i en skrivelse till Sjöfartsverket ansökt om
att få förvärva fastigheten.

Gotland2003-10-18 04:00
Sven Nykvist är tvåfaldig Oscarsvinnare och känd inte minst för sitt mångåriga samarbete med Ingmar Bergman. Nykvist fotograferade ca 20 av Bergmans filmer, många av dem inspelade på Fårö.
Carl-Gustaf Nykvist berättar att han när hans far 1998 fick diagnosen demens beslöt sig för att göra en film om hans livsverk inom filmen, "Ljuset håller mig sällskap".
Filmens intäkter gick oavkortat till ett Sven Nykvist-stipendium och har sedan sålts till internationella teve-bolag. Det är dessa förvärvade intäkter som avses komma till användning när ett internationellt Sven Nykvist-center skapas.
Vid detta är tanken att man skall kunna ta del av Sven Nykvists livsverk såsom filmer, manus, filmteknik, litteratur och priser. Centret kommer att skötas på ideell basis av Carl-Gustaf Nykvist, som köpt hus på Fårö där han avser att bosätta sig permanent, tillsammans med medlemmar i FSF, Föreningens Sveriges filmfotografer.
Sven Nykvist var filmfotograf i 55 år och har fotograferat över 130 långfilmer, ett arbete som bland annat resulterat i två Oscarsstatyetter.
Av filmerna gjorde han 20-talet tillsammans med Ingmar Bergman och många av dessa spelades in på Fårö.
­ Jag ser det naturligt att detta center skulle ligga i närheten av denna miljö som gjort avtryck för filmens historia, menar Carl-Gustaf Nykvist.
Han framhåller också Deccastationens närhet till Kustateljén i Fårösund.
­ En bra koppling till annat filmarbete där filmarbetare kan få möjlighet att besöka Centret. Stipendiater/filmfotografer skulle kunna vistas där för forskning och ta del av internationella workshops på Kustateljén.
Vad som skall hända med för detta Deccastationen vid Ar är oklart. Sjöfartsverket, som innehar fastigheten, driver inte längre någon verksamhet där och har i en skrivelse till Naturvårdsverket meddelat att man fått flera förfrågningar från föreningar och privatpersoner med intresse av att förvärva stationsbyggnaden.
­ Sjöfartsverket vill därför ogärna riva byggnaden, framhåller verkets Sigvard Lindberg.
Anledningen till att naturvårdsverket tillskrivits är att detta är markägare medan Sjöfartsverket äger byggnaden.
- Det finns många frågetecken och vi måste komma överens om vad som gäller. Och sen vill förmodligen Gotlands kommun och länsstyrelse säga sitt, konstaterar Annika Kallio vid Sjöfartsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om