Sonen satt fastklämd

Det kunde ha slutat med katastrof. I fredags fastnade Björn Rosvall i med ena armen i en potatisupptagare i Halla.Men går fick 15-åringen komma hem från lasarettet.- Han kan röra fingrarna lite och det finns gott hopp om att han blir bra, säger pappa Sten Rosvall.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-09-15 04:00
Sten Rosvall satt på traktorn och höll på med potatisupptagning när olyckan inträffade:
- Han drogs in i maskinen som i en mangel med hela armen och satt fast i en timme ungefär innan vi lyckades få loss honom, berättar han.
Sten Rosvall berättar detaljerat när GT besöker honom, samtidigt som han bearbetar händelsen för sig själv:
- Jag satt på traktorn och såg hur den andra mannen vinkade till mig att stanna, de var två som stod längst bak på upptagaren. Jag stannade och trodde att det var något fel på upptagaren och då fick jag ju se vad som hade hänt. Så jag sprang tillbaka till traktorn och stannade maskinen.

Svetsgasen tog slut
Han visar hur det gick till och vi tar tiden som visar cirka 15 sekunder.
Sedan stod allt stilla.
Sonen hade dragits in mellan två valsar som matar fram potatisen på bandet. Det fungerar som en mangel och när man fastnar där så dras man sakta in tills det tar stopp. Pojken drogs in ända upp till axeln och fick lite skärsår i ögonbrynet men ögat klarade sig.
- Jag har kört den här maskinen i 22 år och vet precis hur den fungerar, säger Sten. Genom att skruva loss fjäderspänningen på rullen skulle jag få loss rullen. Men den öppnade sig bara några centimeter och jag förstod att jag inte skulle klara av det själv. Då larmade jag räddningstjänsten.
En gas-svets måste tas till platsen och en av de andra åkte hem för att hämta den.
- Jag svetsade en stund sen tog gasen slut när jag bara hade några millimeter kvar. Då ringde jag till en granne, som ringde till en annan granne och till slut kom en ny gastub. Samtidigt kom räddningstjänsten från Dalhem.
Sten känner flera som jobbar på räddningstjänsten i Dalhem och prisar dem.

Andra olyckan
- De är bönder och förstod genast vad det handlade om. Vi fick en kloss mellan valsarna så mycket att det lättade lite på trycket och grabben kunde få luft. Sedan fick vi loss valsarna och han kunde tas ur fällan. Då hade han suttit fast i en timme.
Sten vill också tacka alla andra på räddningstjänsten och läkarna på akuten.
- De gjorde ett fantastiskt jobb, de kom snabbt och de var professionella. Det var en befrielse när de kom och tog över.
Det var andra gången som en olycka inträffade på samma maskin. För några år sedan fastnade en man med foten i valsarna. Han var ensam på platsen när det hände.

Lång konvalescens
- Det var tur att vi var fler som jobbade, vi var fyra personer med två traktorer. Vi hjälptes åt allihop att jobba med att få loss honom och kom i gång på en gång efter den värsta chocken hade lagt sig, säger Sten.
Björn var hela tiden med och Sten pratade med honom medan han jobbade för att få loss honom.
I går eftermiddag kunde sonen återvända från lasarettet:
- Det blir lång konvalescens men vi är allihop glada att det verkar bli bra. Han kan röra fingrarna lite och har gott hopp om att bli helt bra, säger Sten.
Han vill uppmana andra som dagligen arbetar med lantbruksmaskiner av olika slag att se över skyddsutrustningar och tänka sig in i hur man skall agera om olyckan ändå skulle vara framme.
Olyckor i lantbruket händer då och då och det gäller att förebygga dem. Speciellt med dessa potatisupptagare där samma sak har inträffat vid fem, sex tillfällen under de senaste tio åren på Gotland.
- Jag skulle vilja att vi utbildar oss ännu mer på hur man använder skyddsutrustningar och även utbilda oss i hur man agerar med chockade och skadade människor. Olyckan händer när man minst anar det och när den är framme är man aldrig förberedd, säger Sten Rosvall.

Gäller att förebygga
Den här gången gick det i alla fall över förväntan bra och familjen Rosvall kan pusta ut och glädja sig över utgången.
Peter Olsson, ordförande i LRF på Gotland, bekräftar att olyckorna inom lantbruket har ökat de senaste åren.
- Vi jobbar kontinuerligt på olika sätt för att minska olyckorna. Det är i form av utbildningar, nu senast i samarbete med Länsförsäkringar. Och vi planerar en arbetsmiljödag i höst. Det är mycket farliga maskiner och miljöer inom lantbruket och ibland är olyckan framme. Det gäller att förebygga olyckorna så mycket som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om