Sommarkurs ska få fler tjejer att välja tekniska gymnasieprogram

"Tjejer och teknik" heter den sommarkurs som i går inleddes i Christopher Polhemgymnasiets regi.
18 tjejer, nytt deltagarrrekord, som i höst ska börja årskurs nio får under en vecka undervisning i verksamheter inom fyra tekniska program: bygg, el, teknik och fordon.
Förhoppningen är att de när det är dags att välja gymnasieprogram skall kunna tänka sig ett tekniskt sådant och därmed motverka den sneda könsfördelning som ännu råder på dessa.

Gotland2004-08-11 04:00
­ Vi vill att fler tjejer ska söka de tekniska programmen. Tanken med sommarkursen är att deltagarna skall få en inblick i vad teknik är och hur tekniska "vardagssaker" fungerar, säger biträdande rektor Lars Nordahl.
­ Det är tionde gången vi anordnar en liknande kurs och i år är det större deltagarantal än någonsin, 18 tjejer från hela ön.
Veckans två första dagar ägnar kursdeltagarna åt "Bygga, såga och spika". Sen blir det en dags datorteknik. På torsdagen blir det "Teknikprogrammet, design, film och media".
På fredagen avslutas så kursen lagom inför ordinarie skolstart med "Fordon - bara bilar?". Kursledare är gymnasielärare inom de aktuella programmen.
Deltagarna är också ute och tittar på praktikplatser och man får besök av tidigare elever som avslutat sin utbildning och pratar om hur det är när de kommit ut efter skolan och verkat som exempelvis "rörisar".
Under tisdagsprogrammet fick kursarna genomföra en rad arbetsinsatser:
Bygga fågelholkar och kapa träbitar med vinkelsåg. Mest spännande var kanske att först slå sönder en vägg för att omedelbart därefter laga och spackla ihop den igen.
<span class=MR>Ännu för få</span>
Men även om intresset är bra på detta stadium är det ändå ett steg kvar att ta innan deltagarna verkligen också väljer dessa program i gymnasiet. Fler väljer sådana efter att ha introducerats via kurser, när studievägledarna pratar om dessa har de fått en bild av vad det handlar om, men ännu inte tillräckligt många.
Lars Nordahl:
­ Det är mycket viktigt, det måste bli en förändring och kan skolan hjälpa till är det bra. Dessvärre är det så att när det kommer till kritan är det inte självklart längre och det blir ofta kompisval.
De som nu deltar i teknikkursen kommer man att följa upp för att se vad de väljer framöver.
Lars Nordahl konstaterar att samma könsproblematik fast omvänt finns inom omsorgsprogrammen och även där genomförs liknande kurser, för killar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om