Könssjukdomen klamydia ökar sommartid och precis efter lov, då ungdomar varit lediga. Trots att behovet av preventivmedel och tester för könssjukdomar ökar på sommaren, så väljer många ungdomsmottagningar i landet att ha semesterstängt. Enligt en kartläggning som RFSU har gjort har endast hälften av landets 168 mottagningar öppet som vanligt. Många stänger dessutom helt. I Visby har man tvärtom valt att utöka tiderna för drop-in under sommaren.
Högt i statistiken
- Vi ligger fortfarande högt i statistiken över klamydia och tonårsaborter och behöver ha öppet. På sommaren kommer dessutom många till Gotland och en del säsongsarbetar under en längre period. Därför finns vi tillgängliga, säger Annelie Grindefjord.
Hon har i snitt 25 besökare per dag, varav majoriteten är gotländska ungdomar. De flesta besöken handlar om provtagning för bland annat klamydia, men man behandlar även exempelvis blåsor och svamp samt tar graviditetstest. Den ordinarie personalen turas om att ha semester och man tar även in en extra vikarie för att täcka upp behovet. Lotta Gyllensten, ungdomsmottagningens enhetschef, säger att det handlar om att fånga upp unga och förebygga sjukdomar.
- När vi har ett stort flöde av ungdomar kan vi inte lägga över vår verksamhet på den redan belastade primärsjukvården. Att ha öppet handlar om att bespara ungdomarna från onödigt lidande, säger hon.
Att ha en öppen ungdomsmottagning och behandla ungdomars funderingar och besvär, är en fråga om både ekonomi och resurser.
Krävs resurser
- För att få ner fallen av klamydia så gäller det att politikerna ger oss de resurser som krävs. En enda fullbokad barnmorska ger ingen större kvalitet och då har man kanske inte heller möjlighet att åka ut i skolorna och informera.
Till mottagningen i Visby får man till hösten ytterligare en sjuksköterska som i huvudsak ska jobba med att åka ut och prata med ungdomarna ute i skolorna på ön.
Ötökade öppettider
Therese Björklund, ordförande för RFSU på Gotland, välkomnar de utökade öppettiderna.
- Vi har diskuterat det ökade behovet under många somrar och det är jättepositivt att mottagningen utökar. Vi får inte glömma bort ungdomarna på sommaren, säger hon.
RFSU på Gotland syns i sommar på stränder och där ungdomar finns. Dessutom önskar man ytterligare en ungdomsmottagning till ön.
- Alla ungdomar bor inte i Visby. För att öka tillgängligheten och nå ut till alla unga på ön, så skulle vi gärna se en mottagning i till exempel Slite eller Hemse, säger Therese Björklund.