Solenergi - en bra affär

Solen går ned bakom skogen hos Kickan och Per Karlsson vid Gangvide i När. Det är juletid 2011 och solfångarna på taket har producerat 30 kilowattimmar (kWh) denna årets kortaste dag.- Man räknar att vi ska producera 280 kWh under december så då är det ju inte dåligt resultat för en dag, säger Per Karlsson.

Dataskärmen på "burken" visar dagens resultat.

Dataskärmen på "burken" visar dagens resultat.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-12-28 04:00

Efter att ha planerat och budgeterat i närmare två års tid har Kickan och Per Karlsson nu sin solenergi på taket. 200 plattor över hela södra sidan beräknas ge 35 000-40 000 kWh per år, vilket är två tredjedelar av gårdens energibehov.

- Under maj och juni producerar solcellerna mer än vi förbrukar och nu har vi ett avtal med Geab och säljer överstående el till dem. Den går ut på nätet och säljs vidare till andra som grön el, berättar de.


Sega förhandlingar
Förhandlingarna med Geab var långdragna.

- Men enligt lagen måste de ta emot så kallad mikroproduktion under 43,5 kWh. Och till slut kom vi fram till ett avtal, säger Per.

Visserligen blandas den vanliga elen med så kallad grön el men det är inte möjligt att dela upp den i olika klasser. Inte ännu i alla fall.

- Många företag profilerar sig via miljöinsatser, till exempel ett bageri som använder sig av grön el. Och det ökar med rekordfart ute i Europa. Vi ligger långt efter i Sverige, säger Per Karlsson.

Gotland har lika många soltimmar som norra Italien.

I Tyskland, där anläggningen vid Gangvide är köpt, förvånar man sig över att svenskarna inte tar tillvara solenergin bättre.


Ser bara fördelar
- Där har det vuxit upp företag som levererar grön el. Man hyr till och med tak till ett bra pris för installationerna. I Spanien måste man ha 60 procent alternativ energi för att få bygglov, säger Per Karlsson som bara ser fördelar med solenergin.

Han fortsätter:

- Det låter inte, det syns knappt och man behöver inget bygglov. Man kan bygga ut anläggningen efterhand och det stör inte landskapet. Men i Sverige ser vi oss inte omkring. Vi har kört in oss på vindkraft, men det finns inget som säger att vi inte kan kombinera den gröna energin. Varför inte sätta solfångare på vindkraftverken så man fåt ut ännu mer energi av samma byggnad.


Kärnkraft behövs inte
Per Karlsson har läst på, rest runt i Europa och studerat olika anläggningar.

Han menar att vi inte behöver våra kärnkraftverk om vi satsar på all alternativ energi som vi kan producera i Sverige.

- Man hör ofta om storskaliga vindkraftsparker. Men där kan knappast gemene man känna sig delaktig eller se att man bidrar till något bra och hållbart. Det är mest prat om avkastning på investering.


En knapp miljon
Anläggningen vid Gangvide har kostat 930 000 kronor, men man kan söka stöd hos Energimyndigheten som täcker 45 procent av investeringen. Det har Per och Kickan Karlsson gjort och fått beviljat.

Rådet som de ger till den som funderar på solenergi är att köpa anläggningen från en trovärdig firma. Det finns mycket att köpa över internet som inte håller måttet.


Man får välja
Gotland behöver en ny kabel till fastlandet för att kunna producera mer el, men Per Karlsson menar att vi kan använda väntetiden till att förbereda för utbyggnad av den alternativa energin.

Visst är man lite fixerad vid "burken" som visar hur mycket solcellerna producerar vid Gangvide i dessa dagar.

- Man får välja mellan att duscha eller rosta ett bröd, skojar Kickan. Det blir automatiskt att man sparar på elen och tänker lite annorlunda. Vi har också ett försök där Osram hjälper oss att byta ut alla lampor till led-belysning.


Turisterna får duscha
På gården finns också ett antal stugor som hyrs ut på sommaren.

- Turisterna duschar ju flera gånger om dagen och vi hoppas att de nu ska få duscha med hjälp av förnyelsebar energi, säger Kickan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om