Solen i moln över Rone

Sommarhimlen har blivit molndisig i Ronehamn och en "mullermatta" har lagts över östra Gotland. Varför agerar inte kommunen och länsstyrelsen när flygtrafiken ökar över Gotland?
Det frågar sig människor, särskilt i Ronehamn.

Gotland2006-07-17 06:00
Sedan GT skrivit om följderna av att nya internationella flygrutter dragits in över ön, har flera personer ringt till redaktionen och haft synpunkter. Speciellt har Ronehamn hört av sig. Vi åkte dit för att höra vad de tycker.
Elon och Inga-Lill Johansson är pensionärer och bor större delen av året i ett litet radhus i Ronehamn. De tycker att mycket har förändrats i deras närmiljö sedan flygrutterna ändrades i vintras.

Himlen ofta molntäkt
- Det är sorgligt att himlen så ofta är molntäckt numera. Kondensstrimmorna efter flygplanen ligger ofta kvar som moln och de skapar ett skikt som skymmer solen. Vissa dagar är det helt mulet. Det känns rätt hopplöst ibland, säger Elon Johansson.
Molly Pettersson, granne till Johanssons, säger att hon en dag räknade de flyg som passerade över Ronehamn och de var 400 stycken. Hon störs inte av bullret eftersom hon tidigare bodde vid Bromma flygplats, men det är himlen hon är bekymrad över.
- Vår himmel är inte blå längre, den är blågrå och mulen.

Nedsmutsning
Grannarna har också märkt av en större nedsmutsning under senare tid. Elon Johansson går ut i trädgården och torkar demonstrativt av sitt vita trädgårdsbord och visar sedan upp en svart trasa.
- Jag torkade bordet för tre dagar sedan och förr blev det aldrig så här smutsigt.
Molly Pettersson inflikar att fönstren har fått en fetthinna, som inte fanns tidigare. Hon säger att hon pratat med miljö- och hälsoskyddskontoret om detta men inte fått någon större förståelse för sina klagomål.

"Gigantiskt problem"
Elon Johansson tycker det är märkligt att varken kommunen eller länsstyrelsen har reagerat på flygrutterna.
- Flygtrafiken är ju ett gigantiskt problem, allt flygbränslet tar ju vägen någonstans. Det borde myndigheterna på Gotland ta upp med miljödepartementet och regeringen. Vad innebär 100 000 plan över Gotland? Sedan bör frågan diskuteras i EU. Hur stora är utsläppen, hur farliga är de, går de att minimera?
Gruppen, som samlats i vardagsrummet hos Johanssons diskuterar en stund alla de miljökrav som i dag ställs på till exempel bilarna och på oss vanliga konsumenter, vad gäller sopsortering. Vilka krav ställs på flygindustrin?
Inga-Lill Johansson undrar också vem som bestämmer över de internationella flygrutterna, om regeringen varit med i beslutet, som fattats av luftfartsstyrelsen.
- Jag tycker att vår miljöminister borde haft något att säga till om.

Helig ko
Elon Johansson säger att flygindustrin är en helig ko.
- Det är mäktiga krafter det handlar om, gotlänningarna får nog svårt att göra sig hörda.
Men om argumentet är att världen vinner på att flygrutterna läggs över Gotland, måste vi inte då acceptera det, moraliskt?
- Det handlar ju egentligen inte om var rutterna läggs, eftersom utsläppen sprids över hela jorden. Det handlar om vilka tekniska lösningar man kan hitta på och det förvånar mig att det inte finns någon forskning kring detta i Sverige, säger Elon Johansson.

Mullermattan upprör
En annan Ronehamnsbo, sommargotlänningen Kjell Östberg, har skrivit till både kommunen och länsstyrelsen och frågat vilka miljöåtgärder de tänker vidta med anledning av de nya flygrutterna. Han är mest upprörd över den "mullermatta" flyget har skapat på södra Gotland. Till landshövdingen skriver han bland annat:
"Vi njuter inte bara av lammens bräkande, vil giller också ljuden från lantbrukarnas traktorer, den dundrande mjölkbilen och sågen neråt vägen när den är igång, vi kommer till och med att sakna silon i Ronehamn när den tystnar. Det är ljud som tillhör miljön och som krävs för ett levande Gotland. Men plan efter plan som plötsligt kommer dånande på tiotusen meters höjd, likställer vi med övergrepp."

Hoppas på landshövdingen
- Jag har fått ett svar från Marianne Samuelsson som säger att länsstyrelsen ska följa utvecklingen noga. Vi hoppas nu att få landshövdingens stöd för att åter dra flygmotorvägen mellan Europa och Ostasien där den hör hemma, över havet och inte över Gotland, säger Kjell Östberg till GT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om