Sökes: Ny restauratör vid Högskolan

Efter tio år som restauratör vid Högskolerestaurangen lämnar Anders Österdahl verksamheten.
En orsak är paradoxalt nog att Högskolan expanderat rejält.
I stället satsar han på verksamheten som krögare vid Krusmyntagården och startar troligen en cateringfirma.
Högskolan infordrar nu anbud på hyra av lokaler och drift av restaurang och café.

Gotland2003-09-05 04:00
Förutom Högskolans restaurang ingår numera också caféet vid Almedalsbiblioteket i verksamheten som drivs under namnet Österdahls kök.
­ Jag har kontrakt till den sista juni men har begärt att få sluta nu vid årsskiftet. Jag vill kliva av tidigare, det passar bättre än att byta mitt i högsäsongen. Jag kommer inte att lämna in något nytt anbud.
­ Det här är tionde säsongen för mig. Det vore spännande att göra något annat. Men jag har inget konkret på gång.
<span class=MR>Fortsätter vid Krusmynta</span>
I dag har han kombinerat verksamheten vid Högskolan med att sommartid sköta matverksamheten vid Krusmyntagården (en restaurangrörelse han arrenderar av innehavaren Lena Blomquist).
­ Jag kommer att fortsätta driva Krusmyntagården på sommaren och bygger troligen ett cateringkök så jag kan syssla med catering på vintern.
Vid Högskolan serveras i dag cirka 140 luncher.
Det menar Anders Österdahl är för lite. Han har flera delförklaringar. Och en sådan är paradoxalt nog att antalet studerande ökat rejält sen starten.
­ När vi började för tio år sedan var det nästan familjärt, man visste vem som var vem. Det blir mer och mer som vilken skola som helst, det är på gott och ont att allt skall bli så stort.
I början rådde också brist på studentlägenheter.
­ Då kunde det bo 4-5 i en lägenhet och då blev skolan en samlingspunkt, man vistades där oftare. Studenterna har också blivit yngre och yngre och bryr sig inte lika myckert om att äta regelbundet.
Föreläsningarna är också ofta förlagda till antingen förmiddags- eller eftermiddagspass och då blir det naturligt att äta lunch hemma.
<span class=MR>Om konkurrensen</span>
Konkurrensen från ställen i närheten tycker han inte är betungande.
­ Det finns inte så många och de har ofta gäster från kommunen, länsstyrelsen och Faktab.
Köksutrymmena menar han är små och därmed personalkrävande.
­ Vi blev lovade att när skolan blev större skulle köket byggas om i de bakre regionerna med kyl- och frysrum, i dag är det förråd.
Att caféverksamheten i biblioteket kommit till menar Anders Österdahl är ett bra komplement även om han då till viss del konkurrerar med sig själv.
­ I skolan kostar kaffet sju kronor och i biblioteket arton men då är det nymalet och med kanna.
Anders Österdahl fortsätter dock vårterminen ut om så erfordras.
­ Tar ingen över vid årsskiftet kör jag vidare kontraktstiden ut så jag kan lämna över med flaggan i topp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om