Sofia, 20, levde bland bergsfolket i Thailand
För två månader sedan levde Sofia Gardarfve, 20 år från Vibble, tillsammans med bergsfolket karenerna i norra Thailand. Nu är hon tillbaka, efter ett år som volontär.
Vardagsbild. Karenkvinna bär en korg med salladshuvuden. Foto thailand: Sofia Gardarfve
Foto: Tobias Wallström
Uppdraget
Som volontär för Svenska baptisternas ungdomsförbund (SBUF), fick Sofia arbeta som fritidsledare och undervisa i engelska på elevhem för barn och ungdomar från bergsbyar kring staden Mae Sariang.
- Jag lärde dem praktisk engelska genom lekar och konversationer. Jag utgick från deras liv och lärde dem att sätta ord på deras vardag. Engelska är ett internationellt språk och därför är det viktigt att de lär sig språket, för att öka deras framtida arbetsmöjligheter. Bergsfolken är ofta väldigt fattiga och har därför inte samma skolmöjlighet som människorna i de större städerna, säger Sofia.
"Vansinnigt annorlunda"
Att åka till norra Thailand och leva med bergsfolket som västerlänning var en stor kulturkrock berättar Sofia.
- Allting var så vansinnigt annorlunda. Sättet karenfolket lever på är väldigt enkelt till skillnad från i Sverige. Till exempel är deras hus gjorda på bambuträd och bananblad. De har också en stor respekt för bland annat äldre och vita människor. Man ifrågasätter aldrig dem och det finns en tydlig klasskillnad.
Satt på golvet
Sofias ljusa hudfärg gav henne fördelar som inte karener ofta fick uppleva. Bland annat fick hon inblick i olika samhällssituationer och fick även äta tillsammas med kyrkmän efter en mässa. Hennes vän som hon var i sällskap med, en karen, fick sitta på golvet och äta. Detta gjorde Sofia bekymrad och hon valde att sätta sig tillsammans med de övriga karenerna på golvet.
Trots vissa fördelar som Sofia fick, tyckte hon att situationen var jobbig och paradoxal.
- Hos Gud är alla människor lika värda och detta tror även karenfolket eftersom de är kristna, men ändå så behandlas alla olika. Bara för att jag är vit såg de mig som den gode vite. Visst var mina avsikter goda, men tänk vad många vita det finns med onda avsikter.
Att det finns olika samhällsklasser i Thailand säger sig Sofia vara en slags "tradition" och att bergsfolket karener står längre i rang, då de är en minoritet, jämfört med andra thailändare.
En upplevelse
Trots alla olikheter lärde sig Sofia under sitt år att leva tillsammans med karenfolket.
- Vi alla har Gud gemensamt. Det är fantastiskt att vi har samma tro fast vi lever så olika. Ungdomarna där har också samma kärleksproblem som finns i Sverige, så vissa saker kände jag igen.
Den goda mentaliteten som finns bland karenerna har Sofia tagit med sig tillbaka till Sverige.
- Allt som är mitt är ditt, hela tiden hjälps alla åt. Allting var en upplevelse och man tog vara på dagen, livet och människor man mötte. Om alla människor levde så kanske det inte skulle finnas några fattiga länder... Jag tror att vi i Sverige också kan ha en sådan livsstil, jag ska bara komma på hur, säger Sofia med ett leende.
Det kristna karenfolket är ett bergsfolk som lever i gränslandet mellan Burma och Thailand.
Karenfolket är näst efter kurderna den största folkgruppen som inte har ett eget land.
Det finns ca 3,5 miljoner karener varav 200 000 bor på den thailändska sidan.
I Burma är karenerna en etnisk minoritet och har deltagit i motståndarrörelsen mot landets burmesiska regering år 1949.
Karenfolket är näst efter kurderna den största folkgruppen som inte har ett eget land.
Det finns ca 3,5 miljoner karener varav 200 000 bor på den thailändska sidan.
I Burma är karenerna en etnisk minoritet och har deltagit i motståndarrörelsen mot landets burmesiska regering år 1949.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!