Sockerlösning på vägar ger positivt resultat

Salt och socker. Där har du två ingredienser som visat sig vara bra för att motverka halt väglag. Och uppfinningen kommer från Gotland!

Gotland2008-11-10 10:56

Vägverket som testat blandningen i några år i Värmland ställer sig positiva och utökar därför försöket denna vinter även till Jämtland.

Rune Kahlbom boende i Ireviken har utvecklat idén tillsammans med Oskar Magnusson som är kemist på Cementa i Slite.  Ambitionen har varit att minska vägsaltet av miljöskäl. 

- Det är väldigt positivt att de nappat på vår idé. Det här var från början en hobby från min sida. Jag bodde i Holland, och fick då kontakt med NASA. De jobbade med att förhindra frysunkten på flygplansvingarna med en glukoslösning för att de inte skulle bli nedisade. Ungefär samtidigt lades Roma sockerbruk ner, och tankarna kom att ta hand om sockerbetsmjölet på ett nytt sätt.

Tanken är att blanda traditionellt vägsalt med socker, antingen vanligt socker eller sockerbetsmjöl.   Någon effekt att smälta is eller snö har inte sockret. Däremot kan vattnets fryspunkt sänkas  eftersom socker har en lägre fryspunkt. Något projektledare Göran Gabrielsson vid Vägverket är nöjd med: 
- Sockret gör att tillfrysningen fördröjs, förklarar Göran Gabrielsson. Om man blandar ut med hälften socker så behöver man inte salta vägarna  så ofta.
 
I nuläget är det vanligt strösocker och sockerbetsmjöl från sockerbetor som används.
-Det sista året har vi jobbat med vanligt livsmedelssocker. Men det bästa vore ju om vi kom över industrisocker. Vi har även provat att ta fram socker direkt från sockerbetor. Man mal helt enkelt ner betan, torkar den och får fram sockerbetsmjöl, berättar Göran Gabrielsson.

Betorna maldes ned i Roma sockerbruk:
- Det gjordes vid Roma sockerbruk redan för fyra år sedan under vår ledning. Vi tog fram så pass stor mängd så att vi kan använda oss av det fortfarande. 

Varför är  sockerblandningen bättre ur miljösynpunkt?

-  Den är bättre eftersom rostangreppen på bilarna minskar. Det blir även mindre saltutsläpp i miljön. Vägsaltet ger negativa effekter på grundvattnet.  Dessutom bryts sockret ner snabbare än saltet. Nackdelarna med socker är att det förbrukar syre. Det påverkar i sin tur det mikroskopiska djurlivet i sjöar och vattendrag, säger Göran Gabrielsson.

Sockerblandningen blir dyrare än vanligt vägsalt, men Rune Kahlbom är säker på att fördelarna överväger:

- Rostangreppen kostar enorma summor. Saltet kan desutom gå ner i armeringsjärn med risk för ras som följd, säger Rune Kahlbom.
 
En utvärdering av den gotländska uppfinningen kommer att göras sommaren 2009:
- Vi hoppas komma med en slutrapport efter denna vinter, säger Göran Gabrielsson.
 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om