Sockerbrukets hyresgÀster

Snus och pellets, filmproduktion, motorcyklar och festsal. Inne pÄ Sockerbruket i Roma ryms numera mycket varierande verksamheter. Och snart blir det whiskydestillering och vattenpark.

Gotland2006-10-11 06:00
Det gamla sockerbruket, som hann fylla 100 Är innan det lades ner 1997, hÄller pÄ att ÄtervÀnda till livet. Inte som sockerbruk men vÀl som bruk. Det blev en spÀnnande rundvandring nÀr Gotlands Tidningar hÀlsade pÄ i gÄr.
UtanpÄ ser det ut som det alltid gjort, en grÄ, stor fabrik med en jÀtteskorsten. Rostiga metallskelett i omgivningarna omfamnas av grönskan. Men inuti finns en oemotstÄndlig charm. Den dystra inredningen av rör, trappor, enorma pannor och lagerutrymmen inrymmer plötsligt foderpellets, motorcyklar och snus!

Foderpellets
Eko-Kraft, som fyllt det gamla sockerbetslagret med sina 1 000 ton grÀspellets, har tagit över den gamla torkanlÀggningen och tillverkar hÀr 70 procent av det svenska behovet av ekologiska foderpellets. Och det var hÀr som Anders Stumle, Svante Bendelin och Jonny Nilsson upptÀckte möjligheterna med anlÀggningen. Deras företag Klosterfastigheter köpte den 2003 och hyr nu ut till omkring 25 företag.
- Totalt ger företagen hÀr i sockerbruket jobb Ät ett 60-tal personer, sÀger Anders Stumle.
Inne i den gamla kontorsbyggnaden trÀffar vi först pÄ Lars Persson med egen redovisningsfirma och Arvid MickelÄker, som driver ett köttprojekt Ät öns ekologiska bönder.
- Förutom att miljön hÀr Àr fantastisk, Àr det underbart att som ensam företagare fÄ fikakompisar, sÀger Lars Persson.
I ett rum bredvid sitter Alex Palmqvist, med plattor i öronen. Han Àr webbdesigner och jobbar Ät ett företag som ocksÄ finns i Stockholm och GÀvle. Kunderna finns i hela Sverige, inte minst i Norrland. Kanske blir han inte kvar sÄ lÀnge i Roma. VÀggarna i arbetsrummet Àr för tunna.
- Vi för en del ovÀsen, med musik och nÀr vi filmredigerar. Det Àr lÀtt att vi stör de andra, sÀger han.
Dörren till Gotlands snus kontor Ă€r lĂ„st, likasĂ„ till det företag, som en trappa upp producerar TV-program. Men nere i köket hittar vi Anders Österdahl, som hĂ€r lagar mat i egen cateringfirma. Innan han flyttade frĂ„n restaurangen i högskolan i Visby, hittade han den hĂ€r lokalen av en slump. Det var nĂ€r han för tvĂ„ Ă„r sedan anordnade en fest för 400 gĂ€ster i sockersilon.
- NÀr vi först gick genom fabriken fick jag en otÀck kÀnsla av krigsskÄdeplats.Men nÀr vi kom in hit hittade jag ett kök i toppskick!
I dag har han brÄttom, han ska vara i Traume med lax om en liten stund.
Vi passerar PerŽs garage med hans egenbyggda motorcyklar, innan vi kommer till snusfabriken. HÀr Àr Thomas Melin stolt Àgare till en alldeles ny helautomatisk anlÀggning dÀr snuset ska förpackas, in i dosorna, locket samt en etikett med hÀlsovarning pÄ. Han förklarar att det hÀr företaget heter Nordic snus och Àgs av Taboca i Norge. De tillverkar Ät Gotlands snus. HÀr jobbar sju personer med tobak som kommer frÄn "hela vÀrlden".
- VÄra recept och rÄvarornas ursprungslÀnder Àr hemliga. Men snuset bestÄr av tobak, vatten, salt samt smaktillsatser.
Det bÀsta med fabriken Àr att den har sÄ gott om lokaler, sÀger Thomas Melin, för företaget tÀnker bli större. De började med 200 kvadratmeter.
- Nu har vi 600 kvadratmeter och behöver Ànnu mer, sÀrskilt lagerutrymmen, och sÄdant finns ju hÀr. Vi kanske ska börja kalla anlÀggningen Snusbruket?
Den gamla torken anvÀnds i dag för att torka vall som sedan trycks ihop till pellets. Nu drivs den gamla Ängmaskinen av olja i stÀllet för kol och en modern datautrustning skiner i rummet innanför, stora kontraster. Utanför i det gamla tÀltet pÄgÄr skrotsortering av Ànnu ett företag medan Geab anvÀnder skorstenen som knutpunkt för sitt bredband.

Sandstrand
Vid de gamla kyldammarna pÄgÄr förberedelser för det som nÀsta sommar ska bli Varplöse vattenpark. Grunden Àr lagd för bassÀngen och underarbetet Àr gjort för den damm som ska omgÀrda anlÀggningen. Om Ätta mÄnader ska vi kunna sola pÄ en sandstrand hÀr.
- 50-metersbassÀngen Àr godkÀnd för tÀvlingar, sÀger en stolt projektledare Mona SnÀckerström, innan hon visar oss insidan av sockersilon, en fest- och konferenssal pÄ 960 kvadratmeter med 18 meter i takhöjd. I lördags dansade 500 personer hÀr
Det Àr Roma Idrottsklubb som tagit sig an den fantastiska lokalen dÀr sockret tidigare lagrades. Ett skal i plÄt med en pelare i mitten, som i sig ocksÄ rymmer en trappa. Ackustikplattor som sÀnker taket, en scen.
- Vi har tillstÄnd för 800 personer och lokalen gÄr att skrÀddarsy till nÀstan vad som helst, sÀger Mona SnÀckerström och har svÄrt att dölja den förtjusning hon kÀnner inför framtiden. Hon har nÄgot verkligt unikt att hyra ut.
Fler företag vÀntas till sockerbruket. Anders Stumle sÀger att Gotland whisky har börjat förbereda för sin jÀttepanna inne i fabriken och snart kommer en försÀljare av badrumsutrustning. Utrymmena för potatislagret Àr obegrÀnsade.
- Att köpa det hÀr var det roligaste jag gjort, sÀger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om