"Socker kan vara en inkörsport till droger"

Sockerskålen har åkt bort från bordet. Vi vill ju spara in på sockret. Men sanningen är att vi aldrig ätit så mycket socker som nu.Bitten Jonsson var på Gotland i går för att avslöja sanningen om sockret.

Som knark. Bitten Jonsson har varit både alkoholist och sockerberoende. Hon vet av egen erfarenhet att socker kan vara lika beroendeframkallande som narkotika för den som är sockerkänslig. Foto: HENRIK RADHE

Som knark. Bitten Jonsson har varit både alkoholist och sockerberoende. Hon vet av egen erfarenhet att socker kan vara lika beroendeframkallande som narkotika för den som är sockerkänslig. Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-04-11 04:00
"Sockerbomben" kom för några år sedan. Det var den bok som Bitten Jonsson skrev tillsammans med Pia Nordström om hur man blir fri från sitt beroende av socker. Sedan dess tror många att Bitten Jonsson är kostrådgivare, men det är hon inte. Bitten Jonsson är beroendeforskare.
Och när Bitten Jonsson talar om beroenden så kan det lika gärna handla om heroin, nikotin, spel och alkohol, som om socker. Har man den ärftliga känsligheten i hjärnans lustcentrum som är gemensam för missbrukare, då kan man bli beroende av vad som helst, menar Bitten Jonsson.
Därför tycker hon att det är vansinne att vi stoppar i också de riktigt små barnen så mycket socker i flingor, läsk, pålägg och till och med i mat. En liter fruktyoghurt innehåller 41 sockerbitar.
- Socker kan bli en inkörsport till tobak, alkohol och andra droger, förklarar Bitten Jonsson.

Ljuger och smyger
Bitten Jonsson håller kurser för människor som vill bli kvitt sina beroenden och dem hon möter där, bevisar att beroendena hänger samman. De är inte bara sockerberoende. De är ofta beroende av andra droger också.
Hur vet man att man blivit sockerberoende?
- Det handlar inte om hur mycket du konsumerar, utan det handlar om reaktionen. När du ljuger och gömmer och smyger, då är du beroende.
Andra tecken på att man blivit sockerberoende kan vara att man känner sig energilös, att man får humörsvängningar, känner sig deprimerad, har sömnstörningar eller känner en inre stress.
- Man kan känna sig både trött och rastlös på samma gång. Jag brukar likna det vid att man är som en grästrimmer utan snöre.
Trots att det finns stora mängder socker i mycket av den mat som vi äter blir inte alla sockerberoende. Det beror, enligt Bitten Jonsson, på att vi är lika olika inuti som utanpå.
Olika människor behöver olika sorters mat för att deras hjärnor ska må bra. Därför ställer hon sig också skeptisk till alla de olika modeller av dieter som marknadsförs.
- Vi är biokemiskt olika och vi måste lära oss att lyssna på våra egna kroppar. Den vet vilken mat som vi mår bäst av. Det är en myt att alla kan äta allt.
Under gårdagen höll Bitten Jonsson två föreläsningar i Visby. Den ena var riktad till personal inom hälso- och sjukvården och den andra var öppen för allmänheten. Vid kvällsföreläsningen fylldes aulan i Almedalsbiblioteket nästan till sista plats och så gott som alla var kvinnor.
- Det är alltid mycket tjejer på mina föreläsningar. Vi är nog mer intresserade av välmående och hälsa, säger Bitten Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om