Finansdepartementet föreslår att sockenindelningen upphör för att minska Skatteverkets kostnader. Sockenindelningen ska enligt förslaget ersättas med traktnamn men förslaget möts av ett ramaskri.
I veckan har en rad professorer, akademiledamöter och andra kulturpersoner protesterat mot förslaget. Sveriges hembygdsförbund uttalade sitt stöd för sockenindelningen under helgens riksstämma i Visby och uppropet för att behålla sockenindelningen fortsätter.
- Som gotlänning ter detta förslag sig mycket främmande. Sockenindelningen är djupt rotad, konstaterar Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande.
Rötter från 1600-talet
Kyrkosocknarna har sina äldsta rötter i tiden för Sveriges kristnande och har än i dag en stark betydelse för identiteten på landsbygden. Sedan 1600-talet har man fört kyrkoböcker där dop, giftermål, begravningar och annat som hänt inom kyrksocknen tecknats ner.
Sedan 1991 har Skatteverket ansvar för folkbokföringen, Svenska kyrkans kyrkoböcker har förts över till landsarkiven och år 2000 föreslog Finansdepartementet en folkbokföring där bara kommun och fastighets skrivs ut.
Många protester
Torsten Gislestam har ett långvarigt engagemang för hembygdsrörelsen bakom sig och har företrätt Centerpartiet i lokalpolitiken.
- Jag minns att finansdepartementet var ute efter gårdsnamnen på 1990-talet. Gårdsnamn som funnits i tusen år! De kan hålla tassarna borta från sådant som är äldre än deras eget departement, dundrar Torsten Gislestam.
- Jag tycker att det här är ett dåligt förslag. Det måste gå att behålla indelningen i socknar, säger Åke Svensson.
En lång rad forskare inom historia, arkeologi och statsvetenskap protesterar mot förslaget, som kommer att försämra möjligheterna för historisk forskning.
- Då förloras den statistiska kontinuiteten och därmed framtidens möjligheter till analys av samhällsutvecklingen, skriver 22 ledande kulturpersoner på Svd:s Brännpunkt.
Man konstaterar också att förslaget står i strid med de grundläggande reglerna i Kulturminneslagens första och fjärde paragraf.