Socialnämnden befarar minskad valfrihet i köket

Socialnämnden anser att förslagen i utredningen kring regionens måltidsverksamhet kan leda till mindre valfrihet och flexibilitet. Det framkommer i nämndens remissvar som godkändes under torsdagens möte.

Socialnämnden enig om remissvar kring måltidsutredning.

Socialnämnden enig om remissvar kring måltidsutredning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2021-04-16 10:04

Flera nämnder har fått möjlighet att tycka till och lämna remissvar på förslagen i regionens nya måltidsutredning. Förslagen i utredningen har redan väckt en hel del debatt den senaste tiden. 

På socialnämndens möte på torsdagen enades nämnden om ett remissvar. I sitt svar framhåller nämnden bland annat att kompetensutveckling skulle kunna bidra till en effektivisering och höja kvalitén på måltiderna på särskilda boenden. En gemensam måltidsorganisation, som föreslås i utredningen, skulle kunna leda till att både valfriheten och flexibiliteten uteblir. Man anser det viktigt att kunna få välja om man vill ha egen produktion eller tillhöra måltidsverksamheten inom Region Gotland. 

Även vid till exempel nybygge av särskilt boende vill man att det ska finnas möjlighet att bygga för egen produktion av måltider.

Angående förslaget om en större andel kyld mat anser socialnämnden att det inte är förenligt med verksamheternas behov och inte särskilt kostnadseffektivt att styra andelen kyld mat mot 50 procent. Man anser istället att de olika verksamheternas behov och önskemål borde få styra och inte ett kvantitativt mått.

I det stora hela tycker dock att socialnämnden att underlaget är bra, men man skriver att man saknar alternativ till den nuvarande organisationen. Man föreslår därför en fördjupad analys på alternativa driftsformer för delar av eller hela måltidsprocessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!