Under söndagskvällen och natten mot måndagen hade SMHI utfärdat en orange varning för snöfall, och prognosen infriades även då stora mängder snö föll över stora delar av Gotland.
Simon Hoffman, enhetschef på gata- och parkavdelningen vid teknikförvaltning, berättar att man från regionens sida haft samtliga sina egna fordon ute för att få bort snön från vägarna i Visby och de övriga tätorterna.
– I Visby handlar det om tio fordon, och utöver det har vi även haft hjälp av entreprenörer som gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med vår egen personal. Det har varit en del problem med framkomligheten på vissa ställen, och man märker att vissa bilister fortfarande har sommardäcken på, men överlag har allt gått bra, säger han.
Han berättar att man strax före lunch på måndagen klarat av i stort sett alla vägar i Visby.
– Vi är inne i villakvarteren nu och röjer det sista, och så bevakar vi löpande hur det ser ut i backarna och lägger sand där det finns behov.
LÄS MER: Så bekämpas snö och halka på de gotländska vägarna
På de större landsvägarna är det Trafikverket som har ansvar för snöröjningen, och de tar i sin tur hjälp av entreprenörer. På norra Gotland är det Nybergs entreprenad som sköter snöröjning och halkbekämpning, och platschefen Johnny Pettersson säger att man haft en del att göra de senaste dagarna.
– Vi var ute både under fredagen och lördagen, och under natten mot måndag började vi vid klockan 02.30 och hade samtliga plogenheter ute, vilket ät 18 stycken. Vissa av dem har även kört två gånger, säger han.
När Helagotland.se pratar med Johnny Pettersson strax före lunch på måndagen är man i princip klara med snöröjningen på de dryga 75 mil väg som bolaget ansvarar för.
På södra Gotland är det Peab som sköter om Trafikverkets vägar, totalt drygt 73 mil, och även de har gått för full maskin under natten mot måndagen.
– Vi har haft samtliga enheter ute, vilket är totalt 13 stycken. Nu är alt plogat, och på vissa ställen har vi även kört två gånger. Nu har flera av enheterna gått över till att sanda vägarna, säger Johannes Holm, beredskapshavare på Peab.
Det blev en rejäl rivstart på vintern för er del?
– Jo, det kan man säga. Oftast så brukar vi ju få börja med sandning när första halkan kommer under hösten, men den här gången blev det snöröjning på en gång.