Snäva normer kring sexualitet

- Tänk på hur ni använder språket.Det rådet fick de fritidsledare som i går utbildades i hur man skapar mötesplatser för unga hbt-personer.- Synen på kön är väldigt normstyrt. Tyvärr, konstaterade Angelica Töllinen, som jobbar på ungdomens hus Fenix i Visby.

Edward Summanen, rfsl-ungdom.

Edward Summanen, rfsl-ungdom.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-05-04 04:00

Men med kunskap och ökad medvetenhet kan normerna brytas. Och under den utbildningsdag som Ungdomsstyrelsen, RFSL-ungdom och Region Gotland genomförde på Suderbys herrgård i går fick de deltagande fritidsledarna bland annat lära sig något av grunderna i normkritisk pedagogik.

- Normkritik handlar om att synliggöra och granska vilka normer som styr våra föreställningar och värderingar - oavsett om det är på arbetsplatser, i skolan eller samhället i övrigt, förklarar Jonah Nylund från Ungdomsstyrelsen.


Snäva normer
Just kring sexualitet och kön är normerna väldigt snäva. Människor förväntas vara antingen tjej eller kille och alla förväntas dessutom vara heterosexuella. Sådan är den gängse normen i vårt samhälle, förklarar Jonah Nylund.

Men det är en norm som exkluderar, många människor faller utanför. Och en nyligen genomförd utredning visar att unga hbt-personer har sämre hälsa än övriga unga i befolkningen. De har både sämre fysisk och psykisk hälsa och de utsätts för mer våld, hot och kränkningar än andra unga.

- Unga hbt-personer är en väldigt utsatt grupp som tidigare inte uppmärksammats. Men efter rapporten häromåret fick Ungdomsstyrelsen ett uppdrag av regeringen att under tre år utbilda personal i att skapa mötesplatser där unga inte blir ifrågasatta utifrån sexuell läggning eller könsidentitet, säger Jonah Nylund.


Bemötande
I går var det fritidspersonal på Gotland som fick lära mer om unga homosexuellas, bisexuellas och transpersoners livsvillkor och hur de påverkas av samhällets normer. De fick också råd och redskap för att kunna skapa trygga och välkomnande mötesplatser för unga hbt-personer.

- Det här är en jätteviktig fråga. Och det är viktigt med mer kunskap så vi ökar vår medvetenhet. Vi är nog tyvärr ganska låsta av normer vi också fast vi jobbar aktivt med frågan, menar Angelica Töllinen och Henrik Kolberg, fritidsledare på Fenix, ungdomens hus i Visby.

De är medvetna om hur viktigt bemötandet är för att personer inte ska hamna utanför. Och språket.

- Att säga partner i stället för pojk- eller flickvän till exempel. Det är en enkel grej som kan betyda mycket, säger de.


Öppna samtal
Språket är väldigt normstyrt, vi pratar ofta olika beroende på om det är tjejer eller killar vi vänder oss till.

- "Tjena grabbar" och "lilla gumman", tar Jonah Nylund som exempel.

Angelica Töllinen och Henrik Kolberg berättar om diskussionskvällar på Fenix där bland annat frågor kring sex- och samlevnad tagits upp.

- Vi kallar det "60 minutes - och mat", det där med maten lockar alltid några extra. Och där kan man ta upp den här typen av frågor. Det brukar kunna bli bra och öppna samtal, säger de.

Självmord: 17 procent av unga män som är osäkra på sin sexuella läggning har försökt ta sitt liv. Motsvarande siffra för homo- eller bisexuella män är 11 procent och för heterosexuella unga män är 3 procent.

Våld: 36 procent av homo- eller bisexuella unga män har blivit utsatta för våld. Motsvarande siffra för de som är osäkra på sin sexuella är 20 procent och för de heterosexuella 9 procent.

Hot om våld: Var femte ung homo- eller bisexuell kvinna har utsatts för hot om våld.

Kränkande behandling: 65 procent av de unga homo- och bisexuella kvinnorna har blivit utsatt för kränkande behandling eller bemötande.

Källa: Ungdomsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om