Snart slipper 93-åriga Annie fixa själv

Annie Broander i Visby är en av dem som välkomnar kommunens nya "fixartjänst". Som 93-åring vet hon att hon inte bör klättra och balansera på stolar, men ibland gör hon det ändå.- Man vill ju klara sig själv, förklarar Annie.

93-åring. Annie Broander kan tänka sig att anlita den nya fixartjänsten. Även om hon helst vill klara sig själv så vet hon att det är dumt att klättra på stolar när man fyllt 93. Foto: HENRIK RADHE

93-åring. Annie Broander kan tänka sig att anlita den nya fixartjänsten. Även om hon helst vill klara sig själv så vet hon att det är dumt att klättra på stolar när man fyllt 93. Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-11-02 04:00
Annie Broander, 93, bor i ett litet hus vid S:t Nicolaigatan i Visby. Hon är pigg och kry för sin ålder och har inte hemtjänst mer än en gång var tredje vecka. På samma gård har hon både barn och barnbarn, men Annie vill klara sig själv och försöker att inte be om hjälp mer än nödvändigt.
Att stå på stolar och putsa fönster, det har hon slutat med, men det händer att hon klättrar upp i den mjuka soffan och tar stöd mot bokhyllan för att ta ned brandvarnaren eller klättrar upp på en stol för att byta glödlampan i badrummet.
På Annies kylskåp sitter ett citat av Sören Kierkegaard: "Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv".
- Man vill ju klara sig själv, förklarar Annie.
Just sådana uppgifter som att ta ned brandvarnare ska kommunens nya "fixartjänst" kunna hjälpa till med. Fixaren ska också hjälpa till när det ska bytas glödlampor, proppar och batterier, när gardiner ska upp eller ned och när prylar ska hämtas upp från källarförråd eller ned från vindar. Alltså många av de uppgifter som orsakar fallskador och olycksfall bland äldre.

Bara att ringa?
Modellen skapades för sju år sedan i Höganäs kommun. Här anställdes Malte Larsson för att arbeta skadeförebyggande hemma hos gamla och det ledde till en drastisk minskning av benbrotten i kommunen. Av den anledningen går fixartjänsten under benämningen "Fixar-Malte" i många kommuner.
- Och det är bara att ringa alltså? Fantastiskt, tycker Annie Broander.
Annie Broander vet vad ett litet snedsteg kan ställa till med. Hon känner fortfarande av armen som gick ur led i samband med att hon föll i våras. Så en "fixartjänst" tycker hon låter som en utmärkt idé, särskilt om tjänsten blir gratis.
- Det är säkert många som kommer att ha nytta av en sådan fixartjänst. Man drar sig ju för att be hemtjänsten om hjälp eftersom man vet att det bara är vissa saker som de får hjälpa till med, förklarar Annie.
Hon tittar sig omkring i lägenheten och ser genast saker som fixaren skulle kunna hjälpa henne med. Gardinerna till exempel.
- De skulle behöva tas ned. Där sitter det säkert ett halvårs damm.
Men fönsterputsningen kommer fixarttjänsten dock inte att stå till tjänst med. Den räknas till de hushållstjänster som man får köpa in på annat sätt.
Fixartjänsten kommer inte heller att utföra tjänster som kräver fackkunskap, som exempelvis VVS-installationer och el-installationer.

Fixartjänsten ska förebygga skador, olycksfall och ohälsa åt personer som fyllt 70 år och som är mantalsskrivna på Gotland.
Fixartjänsten kan exempelvis hjälpa till med byte av glödlampor, proppar, batterier, organisera om köksskåp, sätta upp gardiner, hämta och lämna saker på vindar och i källare, flytta mindre möbler och sätta upp brandvarnare och tavlor.
Fixartjänsten utför inte tjänster som kräver fack-kunskap.
Tjänsterna utförs vardagar 8-17. Beställningen görs direkt till "fixaren" och det är också den personen som avgör om uppgiften ryms inom uppdraget för fixartjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om