Snart sjösätts deras maxade skolprojekt
20 timmar. Det var vad treorna på Christopher Polhemgymnasiet hade avsatt till sitt projektarbete.Sex entusiaster på det naturvetenskapliga programmet bestämde sig för att bygga en båt.Efter 675 arbetstimmar och massor av hjälp utifrån börjar de kunna skönja slutet på sitt jätte-projekt. Nästa veckan ska båten i sjön.
Den här båten har under vintern och våren slukat så gott som all fritid för Reino Östergren, Jacob Westberg, Olle Lundberg, Max Almqvist, Gustav Franzén och Henrik Lindskog som går tredje året på det naturvetenskapliga programmet. Det som började med en trevande idé från Reinos sida om att "man skulle kunna bygga en båt", har vuxit till ett jätte-projekt som involverat de sex killarna, utan också båtfabriken Nimbus, en båtdesigner, fyra elever på Christopher Polhemgymnasiets program för produktionsteknik, tio elever vid den arbetsmarknadsutbildning som genomförs på Nimbus och flera andra sponsorer.
Det kan faktiskt vara frågan om att de här killarna har genomfört inte bara Gotlands, utan också Sveriges största gymnasieprojekt.
<span class=MR>Specialdesign</span>
När man nu går in i projektets slutfas börjar båten också bli klar. Det är en ovanlig båt som specialdesignats efter killarnas önskemål av båtdesignern Hans Fridell.
Killarna ville ha en båt som kunde rymma dem alla och som drevs fram med hjälp av en vevaxel och handkraft. Konstruktionen blev en katamaran med en vevaxel i varje skrov, som trampas fram likt en vanlig trampbåt. Båten är byggd av ett skumgummimaterial som härdats med glasfiber och är därför mycket lätt.
Snart kan båten lackas, sedan ska den privaxel som tillverkats av produktionsteknik-eleverna monteras och i slutet av nästa vecka är det dags för sjösättning. Målet är att båten ska föra dem från Fårösund till Fårö.
Varför denna jättesatsning på ett elev-projekt som egentligen bara skulle ta 20 timmar?
Vi ville ha en större utmaning, förklarar Reino Östergren.
Under projektarbetet har de fått massor av nya lärdomar: Dels har de praktiskt tillämpat matematik och andra teoretiska kunskaper, dels har de fått erfarenheter om vad det innebär att driva igenom ett riktigt stort projekt och lösa de problem som kommer längs vägen.
<span class=MR>Nimbus-stöd</span>
Ett problem var att vi skulle lära oss att bygga båt samtidigt som vi också skulle dirigera arbetet här på Nimbus, berättar de.
Ett annat problem var att hitta sponsorer och samarbetspartners, men de har i princip fått den hjälp som de har bett om. Alla har ställt upp därför att att idén har låtit så spännande.
Dessutom var de tvungna att gå igenom exempelvis en härdplastutbildning innan de kunde skrida till verket. Och som en extra bonus har de också fått lära sig hur trevligt det är att samarbeta, både inom gruppen och med de andra som jobbar på båtfabriken.
Och i Sune Bodin på Nimbus har de fått stort stöd. Han har fungerat som handledare till gruppen och hjälpt dem på traven i många lägen. Sune själv är imponerad av de sex killarna:
Det är få som lyckas göra ett jobb som det här i gymnasiet. De har inte mycket erfarenhet, men intresset och engagemanget har legat på topp hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!