Snart lika gamla som öns kvinnor

Gotländska mäns medellivslängd har ökat rejält. Snart har de hunnit ikapp kvinnorna. Varför blir männen allt äldre?
- Det går inte att säga. Om utvecklingen mot högre medellivslängd håller i sig kan man börja skönja ett mönster längre fram, säger Cora Juniwik folkhälsostrateg vid Gotlands kommun.

Gotland2007-03-03 06:00
Statistiska centralbyrån har räknat ut svenskarnas medellivslängd under åren mellan 2001 och 2005 och jämfört den med hur länge vi levde femårsperioden dessförinnan. Svenskarna lever allt längre, men ingen grupp har ökat sin livslängd lika mycket som männen på Gotland. Här har medellivslängden ökat med två år och den gotländske mannen blir nu i genomsnitt 77,78 år gammal. Den gotländska kvinnan har i genomsnitt blivit 81,83 år och det är 0,9 år mer än i den tidigare jämförelsen. Fortfarande ligger Gotland under riksgenomsnittet som är 77.99 för män och 82.41 för kvinnor.

Ekonomisk tillväxt
Medellivslängd beror på sådana faktorer som till exempel barnadödlighet, därför har många u-länder låga medellivslängder. Det har inte så mycket att göra med hur äldre lever utan snarare hur vi människor lever våra liv.
Vad beror det på att livslängden ökar?
- Bättre levnadsförhållanden. God ekonomi, kost, socialt nätverk och motion spelar stor roll. Folkhälsosatsningar liksom mediciner och sjukvård gör sitt, säger Ann-Christin Kullberg förvaltningschef och hälso- och sjukvårdsdirektör vid Gotlands kommun.
Statistik visar att områden med hög ekonomisk tillväxt och välfungerande samhällen generellt har en god folkhälsa. Människor som känner att de kan påverka sitt sociala liv och arbete i rätt riktning mår bättre än andra. Negativa aspekter på hälsa är dålig ekonomi, stress, arbetslöshet och ensamhet.

Kvinnor röker mer
Kvinnor röker mer än män. Lågutbildade och lågavlönade kvinnor röker mer än andra grupper.Vid milleniumskiftet bolmade gotländska kvinnor nästan värst i landet. Bara deras medsystrar i Västmanland var värre.
- Ur folkhälsorapporten Gotland 2000 uppgav (år 1999) 23 procent av männen att de var dagligrökare. I 2004 års folkhälsorapport var det 16 procent som uppgav att de var dagligrökare. Bland kvinnor var motsvarande siffra 26 procent år 1999, men 21 procent år 2004. Rökningen sjunker alltså på Gotland, säger Cora Juniwik.
- Siffrorna för Gotland är inte statistiskt säkerställda men tendenser till minskad rökning kan man se och på Gotland närmar vi oss rikets siffror.
Kvinnor blir äldre än män. Vad påverkar männens kortare livslängd?
- Flera faktorer spelar in. Män lever mer riskfyllt. Det är män som jobbar på oljeplattformar, lägger takplattor eller kör för fort i trafiken. Ungdomar i åldrarna 18-24 år är överrepresenterade i trafikens olycksstatistik, oftast är de unga män. De skadar sig mer än kvinnor.
Varför ökar medellivslängden för gotländska män?
- De har slutat röka. Män lever inte hälsosammare än kvinnor men de har kanske ändrat sina levnadsvanor och motionerar mera. Gotlänningar är bland de duktigaste i landet på att röra på sig.

Ont i huvudet
Hur mår kvinnorna?
- Unga flickor, visar barnhälsorapporten 2004, klagar i större utsträckning än pojkar över ont i magen eller ont i huvudet. Jag tror att flickor kan uppleva en hårdare press på sig att vara duktiga.
- Pojkar skadar sig mer och flickorna blir för mycket påverkade av yttre faktorer.
Gotlands kommun har antagit ett folkhälsopolitiskt program 2003. Programmets övergripande mål är en jämställd folkhälsa. Fyra målområden prioriteras, ett av dem är delaktighet och inflytande i samhället.
Medborgarförslag är en del av att göra invånarna mer delaktiga.
Kommunen utbildar chefer i att bli bättre arbetsledare. Patienter kan få recept på motion när de besöker sjukvården, både som medicin och förebyggande. Kommunen satsar också på trygga och goda uppväxtvillkor för barn och unga.
- Även företag tar hand om sina anställda och satsar på arbetsmiljö som att införa friskvårdstimmar.
Hur ska vi hålla oss friska?
- Se till att ta hand om våra gamla och unga. Ge ungdomarna arbete när de slutar skolan. Röra på oss mera, inte ta bilen i onödan, säger Cora Juniwik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om