I dagsläget görs ungefär 100 prover för covid-19 i veckan på Gotland. De som provtas är i första hand personer som söker vård för symtom som kan misstänkas vara corona, och patienter som ligger på sjukhus. Den andra gruppen som provtas är personal inom vård och omsorg. Nu vill regeringen att provtagningen i landet skalas upp, från nuvarande knappa 30 000 tester i veckan till 100 000 tester. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i uppdrag att se över vilka grupper i samhället som också bör provtas.
– Prio tre är att testa personer inom det som klassas som samhällsviktiga funktioner, till exempel polis och räddningstjänst, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland.
Hur många prover fler i veckan innebär det för Gotland?
– Det finns ingen tydlig siffra utan det handlar om att vi ska provta inom fler verksamheter.
För att kunna nå målet med att skala upp provtagningen pågår ett arbete med att ta fram egenprovtagningskit för covid-19.
– Region Gotland har anmält intresse för att få ta del av sådana kit. Tidigare har man testat sig via saliv, näsa och svalg så vi får se hur dessa kommer att fungera, säger Maria Amér.
Hur långt är det kvar tills egenprovtagningskiten kan användas?
– Allting går väldigt fort dessa dagar. Man har redan testat det i Stockholm och håller på att hitta former för hur det ska gå till nu, vi jobbar på det.
Sedan i mars har man på Gotland provtagit cirka 800 personer. Än så länge har endast 66 personer testat positivt, med andra ord en relativt låg andel av de som har testats.
– Vi vet att vi har en samhällssmitta eftersom det räcker med att röra sig i det gotländska samhället för att löpa risk att smittas.
Folkhälsomyndigheten har gjort en ny studie bland landets befolkning där 2 500 slumpmässigt utvalda personer har testats för covid-19, utan att personerna har behövt uppvisa symtom. Testet har gjorts runt om i Sverige och resultatet, som presenteras av myndigheten inom kort, visar att 0,9 procent testade positivt för viruset. I antal innebär det att 21 av 2 500 personer är eller har varit smittade.
– Ska vi översätta den studien på Gotlands befolkning innebär det att 600 gotlänningar har smittan. Det är fler undersökningar på gång vilket är väldigt intressant, men det är svårt att dra för stora slutsatser av just den här studien och vad det innebär för Gotland, säger Maria Amér.
Fortfarande smittspårar Region Gotland när en person har testats positivt för viruset.
– I Stockholm fick man lägga ner smittspårningen ganska tidigt eftersom antalet fall ökade snabbt. På Gotland har vi en fortsatt viss smittspårning men även vi kan hamna i ett läge där vi bedömer att resurserna till det inte finns.
Folkhälsomyndigheten har sammanställt epidemins utveckling uppdelat på landets regioner. För vissa län går smittspridningskurvan tydligt nedåt, i andra län planar kurvan ut. De enda två länen där kurvan pekar uppåt är på Gotland och i Skåne.
– Skåne och Gotland har haft det betydligt lugnare än andra delar av landet. Det här visar att belastning har varit ojämn hittills och Skåne och Gotland har haft en långsam smittspridning.
Vad kan man dra för slutsatser av jämförelsen?
– Det är väl det vi har sagt tidigare, att vi räknar med ett ökat antal fall. Hur stor belastningen blir är jättesvårt att veta, men den kommer att öka, säger Maria Amér.