Snart kan du parkera via din mobiltelefon

Nästa vecka börjar torghandeln på Stora torget. Då lämnas bara en rad bilparkeringar kvar att slåss om för den som har lov att köra bil i innerstaden. Och inom kort införs ett helt nytt sätt att ta betalt på
i hamnen. Då ska man kunna betala parkeringsavgiften via sin mobiltelefon. Faller försöket väl ut kommer det troligtvis att införas i stora delar av Visby.
Kommunens expert på biltrafik, Lennart Klintbom, arbetar med lösningar för parkeringssituationen i Visby. Han har ett eget radikalt förslag:
­ Hyr in en pråm sommartid och lägg i hamnen. Där kan man köra ombord och parkera sin bil!

Gotland2004-06-12 04:00
De senaste dagarna har GA tittat närmare på parkeringssituationen i Visby innerstad. Frågan är rykande aktuell inför sommarens parkeringsproblem och den världsarvskommitté som arbetar med att titta på framtidens parkeringar.
Rondellen som byggs nere i hamnen kommer att göra hamnområdet ännu lättillgängligare, kongresshallen ska rymma 1 000 personer varav en del bilburna och högskolan skall expandera till det dubbla. Trafiksituationen i området kommer inte direkt att förenklas i framtiden.
På kommunen sliter Lennart Klintbom med att få de 3 500 parkeringsrutorna i hamnen, innerstan och närområdena att räcka till. Förslaget att göra Södertorg och Stora torget bilfria, som Sonia Landin la fram, tycker Lennart är en trevlig tanke.
­ Grönsakshandel som på Hötorget i Stockholm vore trevligt, men det är nog inte ekonomiskt lönsamt vintertid, säger han.
Lennart menar att avvägningen mellan att ha en levande innerstad eller en mer museal inriktning är jättesvår, och hur som helst tycker han att den så kallade nyttotrafiken absolut måste få finnas kvar.
­ Stora torget behöver nog även i fortsättningen ha kvar en del parkeringar. Annars klarar sig inte exempelvis handlaren och Systembolaget.
Redan nästa vecka tas de flesta av parkeringarna på torget bort, kvar blir bara en rad att slåss om för dem som har lov att köra bil i innerstan. Själv har Lennart Klintbom inga som helst problem, han parkerar på Östercentrum och promenerar ner till jobbet.
­ Det går mycket fortare än att köra bil, säger han.
<span class=MR>Redan på gång</span>
För Södertorg är planerna på bilfritt längre gångna. Kommunen har plockat fram ritningar på hur det skulle se ut om man tog bort parkeringarna på den övre delen och bara tillät parkering nedanför Bredgatan. På sikt, när det finns pengar kvar i budgeten, är det meningen att det skall genomföras.
Lennart Klintbom erinrar sig att det för ett antal år sedan fanns planer på ett underjordiskt parkeringshus i stan.
­ Det skulle ligga nersprängt under Södertorg och ha infart från hamnen. En hiss skulle lotsa folk upp från parkeringshuset till markplan på Södertorg. Men den enkät som då gjordes visade att det inte fanns intresse för projektet, säger Lennart.
Han tillägger snabbt att det inte är aktuellt i dag, även om det tekniskt vore fullt möjligt.
Däremot har kommunen tittat på så kallade "satellitparkeringar" i ytterområdena, exempelvis vid Oskarsstenen. Bussar skulle sedan slussa folk vidare till stadskärnan.
­ Jag är tveksam till om det skulle fungera, säger Lennart.
Men han har också lanserat en egen, mer radikal idé, på hur den sommartid kaotiska parkeringssituationen kunde lösas.
­ Hyr in en pråm och lägg i hamnen! I Göteborg fungerar det visst så, där kör man ombord och parkerar. Under de fyra intensivaste sommarveckorna kunde det fungera även här i Visby, tror Lennart.
<span class=MR>Morot och piska</span>
I dag är kommunens främsta vapen för att få parkeringarna att räcka till moroten och piskan. 800 gratisparkeringar utanför murarna men parkeringsavgifter i innerstan ska styra hur vi parkerar. Vid hamnterminalen där parkeringsavgifter nyligen infördes har antalet parkerande halverats, säger Lennart Klintbom. Han avslöjar också att ett helt nytt sätt att ta betalt skall testas i sommar. Redan till midsommar kommer det att vara möjligt att parkera via sin mobiltelefon!
När föraren har parkerat ringer han via mobilen upp ett nummer och talar om bilens registreringsnummer samt vilken ruta han står på.
Ett textmeddelande, så kallat sms, bekräftar "bokningen". När bilen sedan hämtas görs proceduren om och en faktura går direkt hem i brevlådan.
Enligt Lennart Klintbom är fördelarna att man bara betalar för exakt den tid man utnyttjar parkeringen och det blir mycket lägre inbrottsrisk i bilen eftersom där inte finns någon lapp som talar om hur länge man avser att lämna sin bil.
I september ska ett förslag på hur avgifterna tas ut finnas i tekniska nämnden. Om försöket faller väl ut kommer mobilparkeringar troligtvis att införas i stora delar av Visby innerstad.
­ Förhoppningsvis kan det nya mobilbetalningssystemet lösa boendeparkeringarna i innerstan. De boende skulle få ett rabatterat pris, säger Lennart.
Modellen med telefonparkeringar har redan införts i bland annat Stockholm och i något av våra grannländer.
Nu återstår att se om gotlänningar kan bli lika flitiga med mobilen. Visby innerstad lär bli mobiltätast i världen.
GA återkommer i frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om