Snart höjs priset – så mycket dyrare blir fjärrvärmen

Nästa år kommer kunder kopplade till Geabs fjärrvärmenät behöva öppna plånboken lite mer varje månad.

"Vårt mål är att genom öppenhet och insyn i prissättningen skapa trygghet kring fjärrvärmens pris", säger Oskar Lindehejd, vd för Geab.

"Vårt mål är att genom öppenhet och insyn i prissättningen skapa trygghet kring fjärrvärmens pris", säger Oskar Lindehejd, vd för Geab.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-09-17 04:30

Den första januari 2025 träder höjningen för fjärrvärmepriset i kraft. Det innebär en prisökning med 13 procent.

– Vårt mål är att genom öppenhet och insyn i prissättningen skapa trygghet kring fjärrvärmens pris. Jämfört med andra uppvärmningsalternativ, som t.ex. värmepump, bergvärme och pelletspannor, förblir fjärrvärmen stark och stabil i sin konkurrenskraft, säger Oskar Lindehejd, vd för Geab, i ett pressmeddelande. 

Att fjärrvärmepriset skulle höjas har varit klart sedan tidigare, då priserna på bränsle fortsatt stigit. 

– Restprodukter från skogarna som är det bränsle som vi använder mest har haft en kostnadsökning på 80 procent de senaste två åren. Det gör att vi är tvungna att göra en höjning, sade Oskar Lindehejd för drygt två veckor sedan. 

Av den anledningen menar Geab att de behöver använda konkurrensutrymmet jämfört med andra uppvärmningsalternativ och höja priset för fjärrvärmen. 

Enligt Geabs egna uträkningar motsvarar höjningen drygt 140 kronor i månader för en villa som förbrukar 12 000 kilowattimmar. Enligt Energimyndigheten är en genomsnittlig fjärrvärmeförbrukning drygt 138 kilowattimmar per kvadratmeter för uppvärmning och varmvatten under året. Höjningen ligger i linje med tidigare uppskattningar, då Oskar Lindehejd menade att prishöjningen skulle bli mellan 10-15 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!