Snårigt avtal orsak till tvist och polisanmälan
Nuvarande avtal mellan Rikstrafiken och Gotlandsbolaget är omfattande, komplicerat och svårtillgängligt.Det anser advokat Gösta Bergman som företräder Rikstrafiken i tvisten med Destination Gotland. Att reda ut tvisten kommer att ta tid, kanske ett helt år. Därmed verkar Rikstrafikens förhoppning om att en lösning av tvisten ska kunna ge 100 miljoner kronor till trafiken avlägsen.
Det råder ingen tvekan om att nuvarande avtal är komplicerat. Rikstrafiken har ju både polisanmält rederiet för bedrägeri och fört en tvist till skiljenämnd om hur avtalet ska tolkas.
- Det finns brister i avtalet. Det är komplicerat, omfattande och svårtillgängligt.
Så säger advokat Gösta Bergman som företräder Rikstrafiken i avtalstvisten.
- Dessutom finns det, som i alla avtal, utrymme för tolkningar, tillägger han.
Tvister ska enligt avtalet lösas av en skiljenämnd, och Rikstrafiken och Destination Gotland är överens om att det är där den uppkomna tvisten ska lösas. Några skiljemän har parterna inte utsett ännu, och Gösta Bergman tror att frågan kan dra ut på tiden.
- Skiljenämnd är ju ett förfarande man tar till för att det går snabbare än en domstolsprövning. Men det här är ett komplicerat ärende som kan ta upp emot ett år att avgöra, tror han.
Rikstrafiken hävdar, att Destination Gotland fått närmare 100 miljoner kronor för mycket genom felaktiga tolkningar av avtalet. Om Rikstrafiken får tillbaka de pengarna kan de användas i gotlandstrafiken och man slipper höja biljettpriser och ta bort turer. Men även om tvisten avgörs till Rikstrafikens fördel lär en sådan lösning inte rädda trafiken nästa år.
Nio år gammalt avtal
Det avtal som ligger till grund för gotlandstrafiken förhandlades fram av sjöfartsverkets förre generaldirektör Kaj Janérus och undertecknades 1996, inför det att Gotlandsbolaget (Destination Gotland) övertog trafiken från Gotlandslinjen.
- Avtalet bygger på att rederiet får en fast ersättning per tur. Sedan förutsätter man ett visst antal passagerare. Blir det fler passagerare delar rederiet och staten på vinsten, berättar Kaj Janérus.
- Jag tycker inte att avtalet är svårtolkat, men det har väl skett en del justeringar under åren, förmodar han.
1999 inrättades Rikstrafiken, som övertog ansvaret för gotlandstrafiken. Rikstrafikens första generaldirektör Kjell Dahlström delar inte Kaj Janérus uppfattning om avtalet från 1996:
- Språket var komplicerat och avtalet näst intill ogenomträngligt.
Att Rikstrafiken sedan skrev ett tilläggsavtal 2002, inför Kinafärjornas entré, gjorde det inte enklare.
- Kraven på att få ett nytt avtal till stånd, så att de nya färjorna kunde sättas in, var högt ställda då, säger Kjell Dahlström.
Med nya färjor som kraftigt skulle förbättra standarden hade Destination Gotland trumf på hand i förhandlingarna, men Kjell Dahlström tycker att Rikstrafiken lyckades nå ett avtal utan att göra några eftergifter.
Kräver noggrann revision
En nackdel med de komplicerade avtalen är, enligt Kjell Dahlström, att det krävs en ingående revision för att få en fullständig inblick i verksamheten. Någon sådan gjorde aldrig Sjöfartsverket, enligt Kjell Dahlström.
- Under min tid som generaldirektör för Rikstrafiken började vi undersöka gotlandstrafiken närmare, och jag förberedde likande åtgärder som de den nuvarande generaldirektören Staffan Widlert nu vidtagit, säger Kjell Dahlström.
- Jag tycker Staffan Widlert gör helt rätt som driver en process mot Destination Gotland, tillägger han.
Går det att skriva enklare avtal?
- Det hoppas jag verkligen. Jag har nyligen deltagit i en utvärdering av upphandlingen av Bornholmstrafiken. Därifrån finns det mycket att lära, påpekar Kjell Dahlström.
Inget beslut om åtal
Förutom att driva en tvist till skiljenämnd har Staffan Widlert även polisanmält Destination Gotland för bedrägeri. Överåklagare Christer van der Kwast på Riksenheten mot korruption beslutade i augusti att inleda en förundersökning. Enligt Rikstrafiken uppgav Destination Gotland att endast marginella investeringar i hamnarna krävdes innan de nya snabbfärjorna sattes i trafik. Enligt Staffan Widlert slutade notan på 75 miljoner kronor, kostnader som påförts Rikstrafiken utan att myndigheten kontaktats.
Överåklagare Christer van der Kwast har lämnat över ärendet till åklagare Peter W Nilsson. Enligt honom är det ännu för tidigt att säga om anmälan kommer att leda till åtal.
- Jag ger inga kommentarer under pågående förundersökning. Först mot slutet av året kan jag säga hur vi ställer oss i det här ärendet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!