Snacka om väder!

Minns du hur vädret var? Då, för exakt ett år sedan, julen 2005?
Det var grått och regnigt. Barmark. Inte en snöflinga syntes till. Inte förrän på annandagen, då det blev storm...
Det blev startskottet för ett nästan hundra dagar långt snötäcke - och ett märkligt väderår med ovanligt omfattande vårflod, en extremt varm och torr högsommar och som avslutning, en regnig och rekordvarm höst, vinter - och jul.

Gotland2006-12-24 06:00
Vi blickar bakåt, på ett 2006 som alltså inleds med snö, kyla och isande vindar.
Den 4 januari tar långfärsskridsko-entusiasten Örjan Rudstedt säsongens första skär, på Ramträskets nyfrusna is i Lojsta.
Ett par veckor senare ankrar närmare 15 båtar - tyska, danska och svenska - upp runt öns västkust, för att söka skydd från grov sjö, tiogradig kyla och risk för nedisning.
Gotlands kommun har stundtals klara problem att hålla de gotländska vägarna öppna när det blåser så kraftigt, menar Niklas Callenmark, ansvarig för Gotlands vägar utanför Visby.
- Då är det igenblåst en halvtimme efter vi har kört med plogbilen, säger han i en artikel i GA den 24 januari.
I februari börjar temperaturerna växla, vilket på sina håll innebär tak fulla av glidande snö och vassa istappar. Inga allvarligare skador rapporteras dock.
Med sex dagar till vårdagjämningen och elva dagar till sommartid, kramar kung Bore ön i ett gnistrande vintervitt grepp.
Snön ligger kvar i 95 dagar, ska det visa sig. För Gotlands del är det ovanligt länge, men inget rekord. Vintern 69/70 låg snön i 132 dagar.

Så. Våren dröjer.
- Det är den 13 mars - det borde finnas lärkor och starar på hela ön, säger Stellan Hedgren på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Han tror att den långa vintern kommer att innebära färre rådjur och fåglar, men fler flugor och fästingar.
Ungefär samtidigt klargör Per Stephani, arbetsledare på Nybergs entreprenad, att det inte går att hålla öns vägar snö- eller halkfria:
- Så länge det snöar är det meningslöst att lägga ut sand - i synnerhet när det blåser. Vi har valt att ha saltfritt på Gotland och då får man leva med att det är lite halt stundtals.
Och så, kring vårdagjämningen, börjar vårtecknen nå GA:s redaktion.
Edward Lundberg i Källunge hittar årets första gråsugga, Lena Nilsson ser en nymornad igelkott i Sproge och Kajsa Jakobsson lyssnar på starar i När.
Även SMHI konstaterar tydliga vårtecken: somriga stackmoln utanför väderinstitutets lokaler i Norrköping!
Solen skiner och det droppar från taken.

Öns lantbrukare tar den sena våren med ro.
En sen sådd är förvisso negativ, men visa av tidigare erfarenheter vet de att det ändå kan bli en god skörd i slutändan.
- Jag har inga myror i kroppen, säger Lars Olsson vid Petsarve i Ardre.
Lammbonden Dan Bonnevier i Buttle är inte heller bekymrad, trots att han väntar totalt omkring 900 lammungar under våren.
- Nej, vi har lamningen inomhus så den sena våren, om det nu är så sent egentligen, betyder inget för vår del.
Snön ligger kvar på de flesta håll. Enligt SMHI är 31 dagars snötäcke i mars ovanligt. Sedan 1962 har det bara hänt en gång på Gotland, då på Hoburgen.
Och så till sist, i slutet av månaden, kommer värmen. Nästan över en natt tar det tidigare digra snöandet sig nya uttryck.
Översvämningar.
Den 29 mars, exempelvis, rycker räddningstjänsten ut till Norrbys i Ganthem, Tyrvalls utanför Klintehamn, Tings i Kräklingbo och Magnuse i Levide.
I början av april befaras snösmältningen förvärra sommarens algblomningar. Smältvattnet drar med sig stora mängder näring från jorden ut i havet, vilket spär på övergödningen.
Den 28 april konstateras att kommunens snöröjning blev omkring 2,5 miljoner kronor dyrare än budgeterat.
- Gränsen är nådd, säger tekniska nämndens dåvarande Tommy Gardell (s) och begär 5,8 miljoner kronor extra.

När värmen väl kommer gör den det med besked - maj och juni bjuder på rejält med sol och värme.
I juli börjar temperaturerna bli obehagliga, tycker vissa. I Visby noteras årets varmaste dag, med 31 grader.
På lasarettet tar man emot flera personer, framför allt äldre, som blivit dåliga av värmen.
- Folk glömmer bort att de måste öka vätskeintaget i takt med värmen, säger Martin Adielsson på medicinbakjouren.
Torkan tilltar. Under hela juni och juli kommer 12 millimeter regn, mindre än någonsin tidigare uppmätt under perioden.
Gräsbränderna blir snabbt fler - bland annat brinner det på Gotska Sandön - och första veckan i juli utfärdar räddningstjänsten eldningsförbud över hela ön.
- Många går på tårna nu, säger brandmästare Anders Fagerlund, som drar sig storbranden i Kräklingbo 1992 till minnes.

Algblomningen kommer, naturligtvis, igång. Redan den 20 juli konstateras dock att blåst har rört upp kallare vatten.
- Det var elva grader i vattnet vid Kneippbyn i måndags, då blir det inte fart på algblomningen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Lennart Olsson.
På land är det desto varmare.
- Inte sedan 1914 har det varit så här varmt i juli, säger Hans Alexandersson, klimatolog på SMHI.
Då var medeltemperaturen 21 grader. Nu hamnar den på 20, att jämföra med normala 15,7.
Varmast någonsin på Gotland var det 1975 i Buttle: 35,2 grader i skuggan.
Sommarens medeltemperaturer ligger bara tiondelar från tidigare satta rekord. På Gotska Sandön noteras 17,4, i Visby 18,1 och på Hoburgen 18,0.

Värmen och torkan ser ut att ge digra konsekvenser för öns lantbrukare.
- Det jag framför allt hoppas på är sockerbetorna och potatisen. Det kan, om det kommer regn, ordna sig, men spannmålet kan vi glömma, konstaterar Göran Qviberg, växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet.
Torkan märks även i vattentäkterna.
Till Åminne, Fårö, Katthammarsvik och Ronehamn kör kommunen ut vatten från Visby och i Tingstäde träsk sjunker vattennivån med drygt 40 000 kubikmeter per dygn.
- Man kan ju bara spekulera, men fortsätter det så här, blir det riktigt, riktigt stora problem, säger Tony Häggqvist, drifttekniker på Tingstäde vattenverk.
Om den kommande hösten bjuder på ovanligt lite regn kan det bli akut vattenbrist, tror Jonas Aaw, driftingenjör på vattenverket i Visby.
Det blir det inte.

Den 31 juli får Visby en kraftig skur - 69 millimeter på ett par timmar, jämfört med 2 under hela månaden - och under augusti regnar det en hel del på flera håll.
Det sätts dock inga nederbördsrekord. Gotska Sandön får under september-november 188 millimeter, att jämföra med rekordet från 1974: 428 mm. Visby noterar också 188 (1974: 301) och Hoburgen 172 (1974: 276).
Gotland har historiskt sett få nationella väderrekord. Ett gäller september månad och sattes 1913, då Hemse fick 141 millimeter regn - på ett dygn!
Hösten 2006 blir rekordvarm. Medeltemperaturen är på Gotska Sandön 11,2 (tidigare rekord 2000: 10,3 grader), i Visby 11,2 (1961: 10,1) och på Hoburgen 11,6 (2000:10,8).
Den 17 november noteras närmare 13 plusgrader på ön, jämfört med normala 6. Folk golfar, fän betar, vattennivåerna stiger och elpriserna faller.

Under decembers två första veckor ligger Visby sex grader över normal temperatur. SMHI konstaterar att snödjupet är "0" och brandriskklassen "1. Mycket blött".
Naturhistoriska riksmuseets palynologiska laboratorium larmar om rekordtidigt hasselpollen, som även kan få björkpollenallergiker att reagera.
Någon vinter - då dygnsmedeltemperaturen är under 0 grader - finns inte i sikte.

Nu är det jul igen. Barmark och bara regn, ingen snö.
Återstår att se hur annandagen blir...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om