"Snabbfärjorna är en miljöfara"
Gotlandsbolagets snabbfärjor är en miljöfara.Det konstaterar forskare vid tekniska högskolan i Stockholm.-2015 har vi nya mer miljövänliga fartyg, säger Destination Gotland.
Foto: Tommy Söderlund
Nu slår forskare, enligt radions ekoredaktion, fast att snabbfärjorna är en miljöfara.
Orsaken är den höga farten och den låga beläggningen. Det meddelar Centrum för miljöstrategisk forskning vid Kungliga tekniska högskolan.
Längre restid
Forskargruppen säger att om restiden förlängdes med en halvtimme skulle utsläppen minska med 25 procent.
Jan-Erik Rosengren, vd för Destination Gotland, har ännu inte sett forskarrapporten, den läser han under måndagen, men han säger att rapporten inte stämmer i åtminstone ett fall.
-De säger att vi har låg beläggning under vintern, men det gäller bara passagerantalet. Godsbeläggningen är inte låg.
Snabbfärjorna ska bytas ut
Rosengren säger att anledningen till att Destination Gotland under den senaste upphandlingsomgången inte begärde en ny omgång på tio år utan bara på sex, beror just på fartygens hållbarhet.
-2015 ska snabbfärjorna bytas ut. Vi utreder nu vilken typ av mer miljövänligt bränsle de nya färjorna kommer att gå på, biogas eller naturgas eller något annat.
Gotlänningarnas landsväg
För övrigt håller Jan-Erik Rosengren med Staffan Widlert, generaldirektör för Rikstrafiken, när han i en kommentar säger att färjorna är gotlänningarnas landsväg, deras enda möjlighet att ta sig med bil och den enda möjligheten som finns för att få in varor.
-Det kan man inte klara med flyget, säger Widlert, och fortsätter:
-Men vi har sagt att inför nästa upphandling tror vi inte att det är realistiskt att man i framtiden kommer att kunna köra godstrafik, lastbilar med 28 knop, just på grund av miljöeffekterna. Så vi tror att det här är en trafik som måste se annorlunda ut i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!