Snabb moppe lockar unga
- Gotländska ungdomar är väldigt duktiga på att trimma mopeder - och de gör det. Och föräldrarna hjälper till!Det säger Anna Rönnle, verksamhetsledare för NTF på Gotland.- Vi har haft kurser för att öka kunskapen om riskerna. Vi har fått väldigt bra respons men har inga pengar till fler kurser nu.
Erik Karlsson, som äger Cykel & mc-hallen i Visby, får in färre trimmade mopeder för service i dag än för några år sedan. "Då skulle alla - killar och tjejer - ha trimmade moppar", säger han.
Foto: Petra Jonsson
Det framgår av en enkät som NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, håller på att ta fram.
Det finns inga siffror för hur det ser ut just på Gotland. Men NTF lokalt har sin uppfattning klar.
- Det är otroligt många ungdomar som kör trimmade mopeder. Och ännu mer skrämmande är att så många föräldrar känner till det. En del föräldrar hjälper faktiskt ungdomarna att trimma mopederna, säger Anna Rönnle, verksamhetsledare för NTF på Gotland.
- Förutom att riskerna ökar när mopederna går fortare så kan föräldrarna faktiskt bli av med sina körkort om barnen har trimmade mopeder. Och försäkringarna gäller inte heller - om man har trimmat mopeden handlar det faktiskt om ett annat fordon än det man har försäkrat.
30 gånger farligare
Enligt NTF är det omkring 30 gånger farligare för en mopedist än för en bilist att råka ut för en olycka. Och det är lätt att det blir olyckor.
- Jag märkte själv en gång när jag bytte från mc till moped att jag kände mig mer sårbar, trots att jag hade samma skyddskläder på. Det är bilisterna som har ett annat beteende mot mopedister än mot mc-förare, säger Anna Rönnle.
Enligt NTF:s enkät trimmar också flickor sina mopeder, om än i mindre utsträckning. Ungefär var sjätte säger att de har en trimmad moped medan var åttonde uppger att de inte vet om mopeden är trimmad eller inte.
Samtidigt uppger mer än var fjärde flicka att de har en moped som kan köras i mer än 50 kilometer i timmen, medan 45 kilometer i timmen är högsta lagliga hastighet för en moped.
Försöksprojekt i skolan
Pojkarna trimmar oftast själva. Men var tredje flicka säger att föräldrarna hjälpte dem att trimma mopeden, och över hälften uppger att mopeden var trimmad redan när den köptes.
Inställningen till trimning är också ganska positiv: bland dem som inte trimmat vill över hälften av pojkarna göra det och mer än var tredje flicka.
Det bekräftas också av GT:s minienkät (Dagens fråga) här intill: de flesta tycker att det är okej att trimma mopeden.
Det är också ungdomarnas inställning som NTF försökte arbeta med i det försöksprojekt som pågick vid två gotländska högstadier - i Fårösund och på Solberga i Visby - i vintras.
- Vi har en lite mjukare framtoning än vad polis och körskolor har. Vi har praktiska övningar men också en dialog med ungdomarna och målet är att de ska komma till insikt om farorna själva, säger Anna Rönnle.
- Vi har haft jättebra diskussioner. "Det här borde alla få göra!" är en reaktion som vi fått
- Tyvärr är det just nu ingen som vill finansiera fler kurser. Anledningen är att man tycker att det räcker med att det finns krav på mopedkort och att det finns lagar och regler att hålla sig till, säger Anna Rönnle.
Erik Karlsson, som äger Cykel & MC-hallen i Visby, håller med om att det trimmas mycket, men hävdar också att det var värre för några år sedan.
- Då skulle alla - killar och tjejer - ha trimmat. Men i dag får vi in färre trimmade mopeder till service.
- När vi får det skriver vi en anteckning om det till föräldrarna. Det är viktigt för dem att veta att bland annat garantin upphör att gälla om mopeden är trimmad, säger Erik Karlsson.
Att trimma en moped innebär att man manipulerar motorn så att mopeden går fortare än vad den får göra. Tidigare krävdes en del arbete för att öka en mopedmotors prestanda, men i dag har många mopeder ganska starka motorer som är strypta när de säljs i Sverige. Det är ofta enkelt att ta bort den strypningen och få en moped av klass 1 att gå i över 70 kilometer i timmen.
Mopeder i klass 1 får gå i 45 kilometer i timmen, kräver mopedkort och ska vara registrerade och trafikförsäkrade.
Mopeder i klass 2 får gå i 25 eller 30 (äldre bestämmelser) kilometer i timmen och kräver varken mopedkort eller registrering men måste vara trafikförsäkrade.
Mopeder i klass 1 får gå i 45 kilometer i timmen, kräver mopedkort och ska vara registrerade och trafikförsäkrade.
Mopeder i klass 2 får gå i 25 eller 30 (äldre bestämmelser) kilometer i timmen och kräver varken mopedkort eller registrering men måste vara trafikförsäkrade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!