Hjärnfonden har låtit göra en undersökning som visar hur vården fungerar för dem som drabbas av stroke.
Det skiljer över 40 minuter på hur länge strokedrabbade i olika delar av langet får vänta på att få akutbehandling.
Viktig faktor
En av de viktigaste faktorerna för strokepatienter är tid.
För varje minut utan behandling dör två miljoner nervceller och ju längre tid behandling dröjer desto större är risken för bestående skador på hjärnan, .
- Svenskar har lärt sig känna igen tecknen på stroke och vet om hur viktigt det är att snabbt ta sig till sjukhus, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare Hjärnfonden.
- Vad vi dock kan se i statistikgenomgången är att det fortfarande tar alldeles för lång tid att få behandling när man väl kommer till sjukhus. Det här är ett problem för de drabbade, såväl som för vården och politiker.
Undersökningen som Ipsos gjort på Hjärnfondens uppdrag, visar att många vet att det är bråttom när en person fått en stroke. Ändå behövs mer information eftersom var femte person tror att man kan vänta längre än 4,5 timmar. Efter den tidsgränsen försämras förutsättningarna dramatiskt.
161 fick stroke 2010
Cirka 30 000 personer drabbas av stroke varje år. På Gotland fick 161 personer stroke 2010. Dödligheten är 25 procent för kvinnor och 21 för män.
I Gotlands län fick 161 personer stroke år 2010. Dödligheten är 25 procent för kvinnor och 21 procent för män.
Tiden från ankomst till sjukhus till behandling ligger på 54 minuter. Tiden från symptom till sjukhus är 57 minuter, 23 minuter snabbare än rikssnittet.
Könsskillnader
Ett bra mått på rehabilitering är hur patienterna klarar sig utan stöd och hjälp, hur snabbt de kan återgå till någon form av arbete.
När man tittar på andelen som var oberoende tolv månader efter stroke så finns det avsevärda skillnader i landet.
På Gotland svarar 82 procent att de är oberoende, medan siffran för Staffanstorp är 94 procent som ligger i topp och 66 procent för Herrljunga som har den lägsta siffran.
En god rehabilitering är viktig för att kunna leva ett relativt sett värdigt liv. Men här är skillnaderna också stora. På Gotland upplever 56 procent att deras behov av rehabilitering är tillgodosett, motsvarande siffra för Blekinge län är 67 procent.
Undersökningen visar även på avsevärda könsskillnader. Dubbelt så många män som kvinnor får dag- och teamrehabilitering efter stroke i landet. Det är ett fåtal kommuner som anger att de har ett vårdprogram för strokerehabilitering och det är knappt hälften av kommunerna som har rutiner för att utse en person som ska ansvara för rehabiliteringen.
- Det är inte acceptabelt att det är så stora skillnader beroende på var man bor och vilket kön man har", säger Sven Andreasson, ordförande i Stroke-riksförbundet.