Antalet konstaterat smittade började öka vecka 29 i sommar. Från tio fall av covid-19 vecka 28 till 25 fall vecka 29. Veckan därpå, vecka 30, konstaterades 95 fall och vecka 31 noterades 136 fall. Därefter har antalet nya smittade sjunkit, vecka 32 till 101 fall och nu senast vecka 33 till 50 fall.
– Det är glädjande att vi sett en minskning av antalet nya fall. Men det är viktigt att vi kan hålla i det här nu när vi går in i hösten, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Under fredagen presenterade Folkhälsomyndigheten tre nya scenarier för perioden 20 augusti fram till 20 november 2021. Samtliga scenarier pekar mot en ökad smittspridning under hösten. För att förhindra smittspridningen kvarstår råden om att hålla avstånd, stanna hemma och testa sig vid symtom och att arbeta hemifrån om det är möjligt.
– Det gäller att hålla i det här smittsäkra beteendet som vi har lärt oss vid det här laget. Det andra är att verkligen ta tillfället i akt och vaccinera sig. Det finns goda möjligheter med kvällsvaccinering och det finns en hög tillgänglighet fram till och med vecka 40 vid de extra mottagningarna som bara jobbar med vaccination. Efter det går uppdraget att vaccinera över till primärvården och då blir inte tillgängligheten riktigt lika god som den vi har idag. Det är de faktorerna vi kan påverka utvecklingen med, säger Maria Amér.
Hög tillgänglighet till testning och effektiv smittspårning nämns också av Folkhälsomyndigheten som viktiga verktyg framöver.
– Det vi har byggt upp ska vi ha kvar så att det blir lätt att ta prover. I vilken form kan påverkas, men målsättningen om hög tillgänglighet och att det ska vara lätt att testa sig tar vi med oss in i hösten, avslutar Maria Amér.