Smittspridningen ser ut att avta – men högtiderna oroar

Gotland kan nu ha passerat den värsta toppen av coronasmitta, enligt smittskyddsläkaren Maria Amér.

Maria Amér, regionens smittskyddsläkare.

Maria Amér, regionens smittskyddsläkare.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-12-14 20:55

Under regionfullmäktiges sammanträde på måndagen talade flera representanter från regionen om coronaläget. Maria Amér sammanfattade utvecklingen under de senaste fem veckorna, som hon beskriver som "riktigt tuffa".

Nu ser dock antalet nya fall ha mattats av något. Enligt Maria Amér kan Gotland ha passerat kulmen för smittspridningen.

– Det bygger på sammanställningen av antalet fall per vecka, säger hon.

Tidigare har det varit svårt att dra slutsatser eftersom det funnits problem med analysen av coronatester. Nu när provtagningen fungerar bättre menar Maria Amér att nedgången i antal fall är mer tillförlitlig.

– Provtagningen är i fas på ett annat sätt, det är siffror vi kan lita på. Vi ser också sådana tendenser vid smittspårningen. Det antyder att vi har passerat peaken, säger Maria Amér som framhåller att råd och rekommendationer fortsatt måste följas om nedgången ska hålla i sig.

Inför julen väntas ett ökat resande, och mer umgänge inomhus. Det finns en oro för att detta ska leda till en ökad smittspridning.

– Den oron finns i hela landet. Det är därför man har valt att vara väldig tydlig med det stora personliga ansvaret, och alla verksamheters ansvar, att stoppa covid-19 i samhället. Det får inte bli ett tillfälle som orsakar smittspridning, och att de som tillhör en riskgrupp utsätts för smitta, säger Maria Amér.

Inom öns äldreomsorg finns det alltjämt smitta på två boenden, uppger socialdirektör Marica Gardell på mötet. Även inom hemtjänsten finns smitta bland brukare.

– Där är det i mindre skala, och personalen har drabbats mer än brukarna.

Hon beskriver bemanningsläget inför storhelgerna som bra.

– Vi har fortfarande höga sjuktal men den planering som vi har gjort nu ser ut att ge en bra bemanning.

Även om ökningen i antalet nya fall mattats av något är trycket på sjukvården fortsatt högt.

– Personalen har haft en mycket tuff period på fem-sex veckor, och vi ser att det med all sannolikhet kommer att fortsätta under hela december och in i januari. Det oroar mig, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob under måndagens regionfullmäktige.

Enligt henne är bemanningsläget är fortfarande ansträngt.

– Men vi har ett förhållandevis gott läge när det gäller vårdplatser, och den planerade verksamheten pågår fortfarande.

Vaccination av den breda allmänheten väntas kunna dra i gång i april, förutsatt att de preliminära leveranstiderna för vaccindoserna håller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!