Jordbruksverket kommer inom de närmaste dagarna att ta prover på all mjölk producerad på Gotland för att undersöka om smittan spridit sig hit.
- Det är viktigt att understryka att det inte finns någon direkt misstanke om blåtungesmitta på Gotland, säger länsveterinär Torsten Jakobsson.
Torsten Jakobsson förklarar att mjölkproverna är en del i ett internationellt smittspårningsarbete. Den smittade gården på Öland hittades via en tankmjölksinventering i mellansverige i januari, då ett smittat djur hittats i en Vimmerbybesättning. Djuret var inköpt från den aktuella Ölandsgården.
Proverna inleds i dagarna och kommer att tas vid ett tillfälle vid varje besättning.
- Proverna tas när tankbilen hämtar mjölk vid gårdarna. Provsvaren analyseras sedan hos Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA och beräknas vara klara om två till tre veckor, berättar Torsten Jakobsson.
Plågsamt förlopp
Sjukdomen är mycket plågsam för det smittade djuret, med feber, svullet ansikte och svullna slemhinnor som följd. Blåtunga överförs via svidknott mellan klövbärande djur och kan inte drabba människor. Det är därmed ofarligt för människor att handskas med infekterade djur.
Smittade djur är inte lämpliga som föda, även om viruset inte kan överföras till människor.
-Djur som är sjuka är inte lämpliga som livsmedel, utan skall avlivas och destrueras, säger Torsten Jakobsson.