När coronaviruset spreds som mest var upp till hälften av lärarna och mängder av elever sjuka och hemma från skolorna. För omikron är betydligt mer smittsamt än tidigare varianter även om det leder till en mildare sjukdom.
– Det var riktigt tufft att bemanna skolorna med personal när terminen drog igång. Runt 30 procent var sjuka och det är svårt att hålla en röd tråd i undervisningen när frånvaron är så stor. Det var tur att det bara höll i sig i två veckor, säger grundskolechefen på Region Gotland, Jörgen Nordström.
Även i vården fick man kämpa hårt när omikron härjade som värst. Det var stabsläge och hårda prioriteringar som gällde på Visby lasarett.
– Det var många medarbetare som arbetade mer än normalt för att få verksamheterna att gå ihop. Övertid och extrapass har tyvärr varit mycket vanligt. Verksamheterna kunde tack vare det fortgå nästan enligt plan. Men det var några veckor som vi drog ner på planerad verksamhet för att flytta resurser till den akuta verksamheten, säger Cathrine Malmqvist, som är sjukhuschef.
När smittoppen nu dalat börjar verksamheten i skolorna återgå till det mer normala. Och signalerna från rektorerna på ön är tydliga: Närvaron av både lärare och elever ökar.
– Vi får inga indikationer om ansträngt läge, utan det blir mer och mer stabilt och allt fler lärare som är tillbaka i tjänst. Men vi försöker ändå hålla i handlingsplanerna. Vi försöker att inte ha för stora samlingar i skolorna och inte blanda grupper i onödan. Vi jobbar även med tvättslussar och handhygien och ser till att ha så mycket utomhusverksamhet på fritidshemmen som möjligt, säger Jörgen Nordström.
På lasarettet är stabsläget över och vårdpersonalen är tillbaka i korridorer och sjuksalar.
– Nu är färre medarbetare hemma på grund av sjukdom, karantän och vab. Det betyder att sjukvården har kunnat gå tillbaka till normalläge denna vecka, säger sjukhuschef Cathrine Malmqvist.
Vad innebär det här för er och för patienterna?
– Det blir enklare för oss att planera verksamheten. Och det betyder att vi inte behöver vidta några speciella åtgärder när en större andel av medarbetarna är på plats, säger hon.