Smärtsam väntan med bruten käke
Käkkirurgen har ingen jour under helgerna. Moa som brutit käken skickades hem två gånger med svår värk efter besök vid akuten.- Jag vill bara bli bra i käken och slippa ha ont, säger Moa Persson.
Foto: Henrik Radhe
Krockade
Det var i lördags, när KIK FG mötte AIK:s pojkar-93 i en träningsmatch, som gick det illa. När Moa skulle ta ner en hög boll krockade hon med en motspelare och fick motståndarens knä i ansiktet.
Moa skadades och åkte akut till lasarettet i Visby vid tiotiden. Ett par timmar senare fick Moa besked om att hon brutit armen och att hon hade två brott på käken.
Läkaren skrev ut citadon och Moa skickades hem igen. Men hon kräktes upp medicinen och hon hade svår värk. På söndagskvällen hade hon inte kunnat behålla någon vätska och tillsammans med mamma Carina åkte hon åter till akuten.
- Moa grät och hade jätteont och jag var rädd att hon skulle torka ut. Jag ville att hon skulle bli inlagd, säger Carina Persson.
Men läkaren valde att inte lägga in Moa, utan valde att ordinera suppositorium med citadon och voltaren. Men inte heller den nya medicinen hjälpte mot värken i käken och på måndagen sökte Moa och hennes mamma åter hjälp vid akuten.
Moa var då svårt medtagen och fick morfin och dropp med sockerlösning. Nya röntgenbilder togs och ny bedömning har satts till onsdag.
På måndagseftermiddagen var det ännu inte klart om det fanns plats för Moa att läggas in över natten.
Ingen jour
Göran Gynther är verksamhetschef vid mun- och käkcentrum. Han är också den läkare som har ansvar för käkkirurgin på Gotland. Sedan ett tiotal år har ingen schemalagd jourbemanning funnits vid mun- och käkcentrum från fredag eftermiddag till mångdag morgon.
Enligt Göran Gynther är förändringen av jourbemanningen vid mun och käkcentrum ett resultat av nya arbetstidslagar som följt med medlemskapet i EU. Det fungerar inte att upprätthålla ett jour- system på bara en läkare, samtidigt finns det inte behov av fler läkare med den inriktningen på det upptagningsområde som Gotland har, anser han. I stället ställer han själv upp ideellt som bakjour när kirurgläkare och tandläkare behöver rådgivning.
- Jag är verksamhetschef och anser att jag har ett moraliskt ansvar. Jag finns tillgänglig dygnet runt, säger han.
På lördagen fungerade Göran Gynther som bakjour och gav råd i telefon om smärtlindring till Moas läkare. Bedömningen som gjordes då var att käken låg på rätt plats för att växa rätt, och att en operation inte behövdes.
Käkkirurgiska fall som inte kan åtgärdas på Gotland, men som bedöms för akuta för att vänta några dagar skickas till vård på fastlandet. Den läkare som gör bedömningen vid akuten ansvarar för om en patient ska läggas in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!