Småländsk fågelklubb tar strid – för gotländsk skog

Oskarshamnsbygdens fågelklubb oroas över hur Skogsstyrelsen hanterar anmälningar om avverkning av gotländsk skog. Nio ärenden har överklagats till domstol.

Skogsstyrelsen får årligen in uppemot 70 000 anmälningar om avverkning. Mer än man hinner med att hantera, så ett automatiskt gallringssystem väljer ut en del ärenden.

Skogsstyrelsen får årligen in uppemot 70 000 anmälningar om avverkning. Mer än man hinner med att hantera, så ett automatiskt gallringssystem väljer ut en del ärenden.

Foto: Hasse Holmberg

Gotland2024-08-12 05:15

Nyheten i korthet

  • Oskarshamnsbygdens fågelklubb har överklagat nio beslut om skogsavverkning på Gotland till mark- och miljödomstolen, på grund av oro för hotade arter och höga naturvärden.
  • Klubben reagerar mot Skogsstyrelsens "nollbeslut", som möjliggör avverkning sex veckor efter anmälan om ingen åtgärd tas.
  • Fågelklubben har tidigare kämpat för skogsbevarande i Småland och dess ordförande har vunnit Naturskyddsföreningen i Kalmar läns naturvårdspris.

Skogsägare som vill avverka skog måste anmäla det till Skogsstyrelsen. Om Skogsstyrelsen inte fattar något beslut kan avverkningen starta sex veckor efter att anmälan gjorts. 

Att inte besluta är ett så kallat nollbeslut. Flera sådan "icke-beslut" har överklagats. En del avvisas, men det finns klagomål som domstolarna tar upp. Ett gotländskt ärende avgjordes av mark- och miljödomstolen i Nacka i maj. Naturskyddsföreningen på ön överklagade Skogsstyrelsens nollbeslut om ett skogsområde i Fröjel, eftersom det finns flera rödlistade arter som Droppskivling, Gulsträngad fagerspindling och Vit taggsvamp där.

Domstolen beslutade först om inhibition, vilket innebar att avverkningen inte fick påbörjas. Två månader senare beslutade mark- och miljödomstolen att återförvisa ärendet till Skogsstyrelsen för fortsatt handläggning.

undefined
Om Skogsstyrelsen inte fattar ett beslut inom sex veckor efter att anmälan gjorts kan avverkningen påbörjas.

Nu har Oskarshamnsbygdens fågelklubb överklagat nio nollbeslut om avverkning på Gotland. Det gäller anmälningar om avverkningar i Gerum, Bäl, Hangvar, Fröjel, två ärenden i Endre, och tre i Ala. I väntan på beslut i mark- och miljödomstolens har fågelklubben yrkat på inhibition.

– Vi var i kontakt med Naturskyddsföreningen på ön, men de ville inte överklaga. Då gjorde vi det, säger Jan Brenander som är ordförande för fågelklubben och fortsätter:

– Man måste ställa upp. Vi har medlemmar som har inventerat växter och fjärilar i gotländska skogar. Det är jättefina skogar, och det är otäckt att Skogsstyrelsen tillåter att de skövlas.

De ärenden som överklagats gäller skog som bedöms ha höga naturvärden. De tre ärendena i Ala gäller ett område där den fridlysta och akut hotade dårgräsfjärilen påträffats. Även överklagandet om avverkning i Fröjel gäller skog där dårgräsfjärilen setts.

Ärendena om skog i Ala avgjorde mark- och miljödomstolen den 7 augusti. Domstolen kom fram till att de anmälda avverkningarna är förenliga med miljöbalkens och artskyddsförordningens bestämmelser, och avslog överklagandet.

Jan Brenander utesluter inte att fler gotländska ärenden kommer att överklagas.

undefined
Oskarshamnsbygdens fågelklubbs ordförande Jan Brenander är känd för sin kamp för att bevara skogarna. Mest har det handlat om avverkning i Oskarshamn och Mönsterås, men nu överklagar fågelklubben nio gotländska anmälningar.

I Småland är fågelklubbens skogsgrupp känd för sin kamp för skogarna. 2018 fick Jan Brenander Naturskyddsföreningen i Kalmar läns naturvårdspris.

Fågelklubben har tidigare fått ett nollbeslut om avverkning i Oskarshamn avvisat.

– Domstolarna vekar ha skiftande kunskaper. I Växjö verkar man inte veta något. Vi har fått rätt några gånger, och andra gånger avvisats, säger Jan Brenander.

Att landets mark- och miljödomstolar bedömer nollbeslut olika fick Skogsstyrelsen klart för sig i början av året. Naturskyddsföreningen hade överklagat 40 beslut. Sju av dem avgjordes vid mark- och miljödomstolen i Vänersborg, som avvisade överklagandena. Övriga 33 överklaganden togs upp i mark- och miljödomstolen i Växjö, som ansåg att nollbeslut går att överklaga.

För att få veta vad som gäller har Skogsstyrelsen överklagat 33 av domarna till mark- och miljööverdomstolen.

undefined
Dårgräsfjäril är en akut hotad art som i år har hittas på några platser på mellersta Gotland.

Skogsstyrelsen får årligen in upp emot 70 000 anmälningar om avverkning. Det är mer än man hinner med, så ett automatiskt urvalssystem väljer ett antal av de inkomna ärendena ut för manuell hantering.

– Skogsstyrelsen har en ansträngd arbetssituation i hela landet, även på Gotland. Vi får in ett par hundra anmälningar om avverkning varje år. Vi måste prioritera hårt, och har till och med svårt att hinna med de ärenden som sorteras ut för manuell granskning, säger distriktschefen Anna-Lena Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!