Smaken är som baken...
"Häng" på jeansen har blivit skolpolitik. En skola i Stockholm har förbjudit eleverna att ha nedhasade byxor och skolministern kan tänka sig klädregler på skolorna.Gotländska skolor är mer toleranta.- Det är en styrka att eleverna får vara som de är, säger Atheneskolans vd Rigmor Kinnbom.
Häng. Alla har häng, men man ska helst inte se några kallingar, det är bara byxorna som ska se lite säckiga ut, förklarar Bjern Erlandsson-Scharp och Joakim Ahlin.
Foto: Rolf Jönsson
Att det här modet, "häng på byxorna", inte är särskilt populärt bland vuxna vet grabbarna mycket väl:
- Föräldrarna brukar vara på mej och mamma säger "dra upp byxorna, det ser hemskt ut", berättar Alexander Ekegren från Burs.
Men i skolan är det ingen som klagar på hur de ser ut. Varken rektorn Hans-Åke Norrby eller skolvärden Håkan Jonsson kommenterar elevernas klädsel:
- Eleverna får inte ha på sig keps och ytterkläder i matsalen och på lektionerna, men annars existerar det inte någon klädkod på skolan. Man får välja sina krig, säger Hans-Åke Norrby.
- För ett år sedan var det värre. Då hängde byxorna så långt nere att killarna tappade dem när de jagade varandra, men jag bryr mig inte. Det får vara upp eleverna själva hur de vill vara klädda, säger Håkan Jonsson.
Prövar sig fram
På Atheneskolan i Visby är man lika tolerant. Även om skolans vd Rigmor Kinnbom personligen inte tycker att det är särskilt trevligt att sitta i matsalen och plötsligt få ett par kalsonger framför ögonen så vill hon inte införa några klädregler:
- Det här är en period i livet när ungdomarna prövar sig fram och då är det en styrka att eleverna får vara som de är, säger Rigmor Kinnbom.
Hon skulle kunna tänka sig att diskutera saken om någon elev på skolan skulle ta anstöt eller må dåligt av någon klädtrend.
- Vad som är okej för den ena är inte alltid okej för den andra, så mår någon dåligt av att det visas för mycket rumpa eller bröst så får man väl sätta ned foten.
Intrång på integriteten
På Östermalmsskolan i Stockholm har man satt ned foten. Här får eleverna varken ha byxor med häng eller för urringade tröjor. Följer eleverna inte klädreglerna så blir det samtal med föräldrarna. På Skolverket avråder man skolor från att gå in med förbud för vissa kläder.
Juristen Frank Nordberg förklarar att det inte finns några uttryckliga regler på det här området, men anser att förbud kan uppfattas som ett intrång i den personliga integriteten.
-Utgångspunkten är att eleven själv bestämmer klädseln. Jag har väldigt svårt att se hur skolan ska kunna använda sig av disciplinåtgärder för att en elev klär sig olämpligt säger han till TT.
Men skolminister Jan Björklund (fp) kan, enligt TT, tänka sig frivilliga klädregler på skolorna.
Oenighet
-Om det finns en enighet mellan föräldrarna och skolan så tycker jag att man ska ha rätt att ha vissa klädkoder, men jag är inte beredd att lagstifta om några klädregler.
Men smaken är som baken. När vuxna småler eller ryser åt kalsongmodet så tycker grabbarna på högstadiet och de jämgamla tjejerna att det är riktigt snyggt:
- Alla killar har häng och det är snyggt. Det ser inte klokt ut när killar har byxorna uppe vid midjan. Men det ska inte gå till överdrift, byxorna ska inte hänga för långt nere, tycker Högby-eleverna Olivia Ansin, Josefine Larsson och Ida Ahlsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!