Trots lockande skyltning och reapriser gapade många butiker tomma på Östercentrum under fredagsförmiddagen. Några kunder hade förstås vågat sig ut, men något folkmyller var det inte. På frisörsalongen Hair cut säger man att man märkte av en rejäl dipp redan efter höstlovet när skolorna drog i gång igen.
– Folk ringer och är oroliga och vi förklarar hur vi arbetar för att göra besöket här så säkert som möjligt, med handskar, munskydd och handsprit, berättar Lisa Karlbom som är salongsansvarig.
– En del ringer och bokar av för man är rädd för vad andra ska tycka och tänka om man kommer nyklippt till arbetsplatsen.
Hur kommer de nya skärpta råden att påverka er tror ni?
– Vi har varit förberedda på att det skulle komma en ny våg och det märktes direkt när råden kom. Det började ringa kunder som ville boka av sina tider. Nu kan vi bara hoppas på det bästa och förbereda oss på det värsta.
Två kunder har ändå vågat sig in på salongen. En av dem är Emil Möllerström. Han pekar på sitt hår och säger att han inte kunde vänta längre.
– Råden kom ju igår och jag hade en bokad tid i dag – så jag tänkte att jag tar den, men hade jag haft tid nästa vecka hade jag nog avbokat, säger han.
Lite längre ner på gatan, på fiket Siesta, avnjuter en handfull stamgäster sitt kaffe.
– Det går dåligt. Det är väl bara återvinningen och Systembolaget som går bra nu, säger Clas Möllerström som driver kaféet med sin fru.
Han berättar att intäkterna är 50 procent mindre den här månaden jämfört med normalt. Den tilltagande smittspridningen kom som ytterligare en käftsmäll.
Är det så illa att du kan tvingas stänga?
– Nej, jag tycker ändå att det är idé att hålla öppet. Det ska väl lugna ner sig någon gång och vi måste tänka på våra stamkunder. Jag tjänar ju inga pengar, men det här företaget har varit med om två världskrig och tre pandemier så det ska nog gå den här gången också. Man måste se positivt på tillvaron.
Strax innanför murarna ligger Skönhetscompaniet. Vd Carina Amelid berättar att det började ringa in avbokningar under torsdagen innan hon själv ens hade hunnit läsa om de skärpta råden.
– Jag själv är inte jätteorolig. Jag har haft möjlighet att korttidspermittera mig själv och fått en hyresreduktion hos Gotlandshem och ett litet avdrag på elfakturan från Geab. Det finns nog de som har det tuffare, säger hon.
Magnus Larsson, ordförande i Gotlands krögarförening, menar att råden, även om de inte riktar sig mot restaurangbranschen specifikt, kommer att bli kännbara.
– Mindre folk på stan innebär så klart också mindre folk på restaurangerna. Så oron är förstås jättestor. Frågan är hur många som klarar av att hålla öppet över tid.
Han säger att det är många krögare som har ställt om och anpassat sin verksamhet, men att ställa om kräver också investeringar.
– Det var en krögare som sa till mig att "det känns som vi jobbar dubbelt så hårt, men bara får in hälften så mycket pengar i kassan". Det vi hoppas nu är att det här hjälper så att vi kan återgå till det normala.
På lunchrestaurangen Ehab brukar det vara kö till buffén. Men nu finns det gott om plats i lokalen. I stället är det många som väljer att hämta sin mat.
– Det är mycket mindre folk nu, liksom i hela landet. Det är bara att gilla läget, säger ägaren Ehab Ali.
– Vi klarar oss än så länge, vi har ju gott om mat att äta i alla fall, skrattar han.