Småföretagandet på ön mår bra
Småföretagandet på Gotland mår bra. Det handlar om en väldigt stark utveckling.Det konstaterar Almi Gotlands vd Jan Bäckström när han kommenterar den undersökning som genomförts mellan landets läns 21 Almikontor.Detta sedan Gotland placerat sig som etta inom tillväxt i kundföretagen efter att tidigare alltid ha legat längre ner på listan.Almi Gotland uppnår för övrigt höga värden inom samtliga kategorier som undersökningen omfattar.Årets ekonomiska resultat dras dock ner av en engångskostnad för pensionering av avgående vd.
Kartläggningen bygger på intervjuer med dels allmänhet dels företag. Den är indelad i olika områden.
I den viktigaste kategorin, "Tillväxt i kundföretagen", kommer öns Almi således etta. 126 gotländska företag är med i undersökningen.
Vi är förvånade eftersom vi är vana vid att ligga lägre, senast låg vi strax under medel. Detta eftersom vi har många företag inom livsmedel och turism och det är inte high tech direkt.
Vi har ingen bra förklaring men det visar att småföretagandet på ön mår ganska bra. Vi är i topp i landet och det känns jättekul. Det är en väldigt bra utveckling.
Också i kännedom om vad Almi är och står för kommer Gotland etta. En förstaplacering blir det också i kategorin kapitalavkastning (förräntning på lånekapital i företagen).
Jan Bäckström:
Vi har en väldigt låg konkursfrekvens, nästan inga misslyckanden.
I avdelning massmedieexponering blev det en andraplats. Jan Bäckström är ändå nöjd eftersom förstaplatsen gick till ett kontor där det förekommit problem som blivit rejält omskrivna.
Beträffande kundnöjdheten kom man delad trea för finanskunder och delad tvåa på konsultsidan.
Bland finanskunderna ska färre vara nöjda eftersom det utgår från en förhandling.
Nu gäller det att fortsätta att hålla nivån uppe och det blir inte lätt, summerar Jan Bäckström.
<span class=MR>Bokslutet</span>
Årsredovisningen för räkenskapsåret 2003 uppvisar en förlust om tre miljoner kronor (plus två mkr 2002). Med balanserade vinstmedel om 4,7 mkr hamnar årets resultat på 1 670 773 kr.
Det är som en vattentank som åker upp och ner. Men de väsentliga verksamheterna har gått plus i vanlig ordning.
Förlusten knyts till en engångskostnad för pensionering av avgående vd Jan Bäckström som avslutar sitt mångåriga arbete vid Utvecklingsfonden/Almi 31 maj.
Vi har 70 procent av lönen från 60-65 år. I övrigt inga fallskärmar eller avgångsvederlag, kommenterar Jan Bäckström.
Justerat för denna engångskostnad har årets driftverksamhet givit ett positivt resultat om 444 000 kr.
Något lönsamhetskriterium har inte Almi utan man skall gå jämnt ut. Årets resultat innebär dock att bolaget inte uppnått en tillfredsställande konsolideringsnivå.
Det bör ha ett fritt eget kapital om ca 7,5 mkr som buffert i relation till verksamheten vilket motsvarar ett års personalkostnad, noteras i årsredovisningen. Det egna kapitalet uppgår till 4,7 mkr.
<span class=MR>Osttillverkning</span>
Vad gäller verksamheten finns en satsning på osttillverkning med inom "Särskilda satsningar på utveckling av företag inom livsmedelsförädling".
För att bevara en gammal gotländsk tradition menar man att det skulle vara intressant att starta en volyminriktad privatägd verksamhet.
Därför har man under året förberett ett koncept och föreslagit en förstudie för att kunna se om det finns förutsättningar att starta en osttillverkning utanför Stånga.
I starten tänker man sig en placering i Gotlands livsmedelscentrum i gamla kycklingslakteriet i Visby.
Två varianter av tillverkare är tänkbara, av ädelostar och av en hårdostproduktion i mindre skala. Men då måste det komma mjölkleveranser från Arla men i dag tjänar de mer på torrmjölk.
Ett "Näringslivets hus" finns också i framtiden.
Vi hoppas bli kundvänligare, det ska inte vara så splittrat som i dag. Vi ska definiera rågångarna mellan "företagens vänner" och samverkan diskuteras, eventuellt en gemensam lokal.
Då handlar det om näringslivsorganisationer som Handelskammaren och Företagarna som kunde samlokaliseras med kommunens näringslivsfolk, Almi och delar av Rue.
Bolagsstämman äger rum 16 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!