Slutplädering i maskinstöldshärvan: 39-åringen kvar i häktet
- Det har inte funnits minsta anledning för min klient att tro att maskinerna var stulna. Då skulle han aldrig ha sålt dessa till sina vänner, säger försvararen till den 48-årige gotlänningen som är åtalad för grovt häleri.
Åklagaren Susanne Wihlborg, mötte hårt motstånd när hon på fredagen inför Gotlands tingsrätt redogjorde för målet. 39-åringen misstänks vara den som stulit maskinerna och förmedlat dessa till 48-åringen som sålt dem vidare. Stölderna började redan i december 2003 och ska sedan ha pågått i ett år.
Hon vill binda 39-åringen till stölderna bland annat genom att visa att han bokat resor, gjort turer till fastlandet i samband med att ägarna till maskinerna sagt att de blivit bestulna.
- Det är ingen händelse att 39-åringen råkade befinna sig på fastlandet samma tid, säger Susanne Wihlborg.
- Det stämmer väldigt bra.
Åklagaren tror inte på hans förklaringar till hur det hela gått till.
- Hans berättelser är oerhört slingriga och inget han berättar är trovärdigt. Men han är påhittig, har svar och lösningar på det mesta.
Hon påpekar att både lastmaskiner och båtar har köpts utan att han sett dem i förväg, han har hela tiden gjort snabba pengar och hållit sig till Gotland där han är okänd. Att han är den som stulit maskinerna anser hon styrkt.
Den 39-årige huvudmannens advokat Helen Ahlsten ifrågasätter att det ens rör sig om stöld.
- Det kan vara ett försäkringsbedrägeri. Vitsen med det är just att fejka en stöld.
Hon kritiserar utredningen och kallar den mager
- Polisutredningen kring stölderna är usel. Om det är stöld, hur vet man att det är min klient som gjort det, säger hon.
Hennes plädering går ut på att fokus ligger snett.
- Vad är det för konstigt att blanda in andra i affärerna om man bor i innerstan och inte har någonstans att ställa maskinerna. Resorna till fastlandet kan inte heller knyta honom till stölderna, som tycker det är fel att han åtalats för uppsåtligt brott.
Samma sak säger Lars Dahlström som ifrågasätter åklagarens påståenden att hans klient köpt och sålt med vinst i alla utom ett fall.
- Han har gjort en total vinst på 15 000 kronor per maskin. Det är inte mycket med tanke på att han både lagt ner jobb och haft omkostnader i samband med försäljningen, som berättar att klienten aldrig hört talas om att man handlat med stulna maskiner tidigare.
Han påpekar också att alla affärer skett helt öppet med faktura och chassinummer. Allt har redovisats i bokföringen.
Susanne Wihlborg anser att 48-åringen varit medveten om att det var stulna maskiner.
- Han borde ha reagerat på alla varningsklockor som fanns, säger hon och räknar upp kraven på snabba affärer, manipulerade chassinummer, stor prutmån och alltför lättförtjänta pengar.
- Är man företagare bör man kolla att varorna inte är stulna.
Hon yrkar på att både han och 39-åringen ska ha längre fängelsestraff.
Den 55-årige gotlänningen, som också åtalats för att ha hjälpt till att sälja vidare, hade hon inte så mycket att säga om.
- Ett mildare straff, men han har också ägnat sig åt häleri, sa Susanne Wihlborg.
Hur han skulle hävda sin rätt, framgick inte riktigt under slutpläderingen. Han hade inte fått någon offentlig försvarare.
Dom meddelas om två veckor. Under tiden får 39-åringen stanna kvar i häktet, Han är på sannolika skäl i vart fall misstänkt för grovt häleri, beslutade Gotlands tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!