Slitespånarna blickar fråmåt
När man inte orkar med huset och trädgården men ändå inte är tillräckligt skröplig för att flytta in på Kilåkern eller annat särskilt boende, vad gör man då om man vill bo kvar i Slite?
Men nu planeras kooperativa hyresrätter för dem som fyllt 60 år.
Bakom initiativet står de så kallade Slitespånarna, en grupp entusiaster som arbetar för i första hand Slites utveckling. Ett par möten med pensionärsorganisationer och andra visade att tanken är helt rätt.
Redan kö
- Människor ringer redan och vill ställa sig i kö, berättar Mats Hedström, ordförande i den intresseförening, Seniorforum Måsen, som bildats för projektet med kooperativa hyresrätter.
I nästa vecka går en enkät ut till de 2025 personer på norra Gotland som har fyllt 60 år. Föreningen vill undersöka intresset och samtidigt få reda på hur stor lägenhet människor är intresserade av, vilken standard som är önskvärd, hur mycket den får kosta och det bör byggas gemensamma utrymmen som matsal, hobbyrum eller fotvård i anslutning till lägenheterna bland annat.
Detta skulle kunna användas även av andra i Slite, funderar föreningen som hittills enbart består av sin styrelse.
- Mark har vi redan fått muntligt löfte om av byggnadsnämndens ordförande och vi har skickat in ansökan om förhandsbesked till kommunen. Vi räknar med att kunna bygga ett 40-tal lägenheter. Utöver det finns en annan tomt som är planerad för 26 lägenheter som vi har möjlighet att använda om intresset blir stort.
Nära till service
Tanken är att bygga tvåplanshus i u-form så att alla får havsutsikt. Hiss ska också finnas. För att hålla kostnaderna nere hoppas man få bygga med tomträtt på kommunens mark. Och läget är det bästa tänkbara. Intill Strandvägen med utsikt över stranden och havet och med gångavstånd till vårdcentral, butiker och annan service.
- Våren 2002 tog riksdagen beslut om att lagstifta om kooperativ hyresrätt, berättar Mats Hedström. Och när man bygger får föreningen en statlig kreditgaranti upp till 95 procent av fastighetens marknadsvärde. Resten täcks med en insats av medlemmarna som bor i lägenheterna.
Insatsens storlek beslutar föreningens medlemmar själv om och tanken är att man ska hålla hyrorna på en någorlunda skälig nivå. Syftet är inte att göra stora vinster utan att få ihop till drift och underhåll.
- Insatsen betalas tillbaka med samma summa när hyreskontraktet sägs upp. Till skillnad från bostadsrätter blir det alltså ingen spekulation. Men kravet är att man är mantalsskriven på adressen för att få en lägenhet.
Rotation på bostadsmarknaden
Måsen 9 och 10 heter fastigheterna där föreningen vill bygga. Den ena är planlagd för bostäder, den andra används som parkering vid badet sommartid.
- Men vi tror det kommer att ordna sig med andra parkeringsplatser. Pigge Werkelin ska ju ta hand om campingen och bygga utomhusbassäng och det finns annan mark så att det räcker.
Genom att bygga kooperativa lägenheter för äldre frigörs framför allt villor i Slite. Och jämfört med Visby är husen billiga där, så förhoppningen är att det äntligen blir lite rotation på bostadsmarknaden.
Ingrid Rosenberg driver blomsteraffären i Slite sedan 16 år. Hon har visserligen inte fyllt 60 år ännu, men är väldigt intresserad av de kooperativa hyresrätterna.
- Innan lägenheterna är klara har jag nått den åldern. Jag och min sambo har ett hus som är alldeles för stort. Tack vare att lägenheterna byggs kan vi äldre låta barnfamiljer köpa våra hus. Då får vi ett bättre underlag för skolan, för handeln och annan service, säger Ingrid Rosenberg.
Första kvartalet 2008 hoppas Seniorforum Måsen kunna börja byggandet av de kooperativa hyresrätterna för dem som fyllt 60 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!