Slarv med kvitton på krogen

Inga kvitton och stängda kök. Det är i huvudsak de brister som kommunens anonyma inspektörer noterat när de haft tillsyn på krogar i Visby under sommaren.
­Syftet med inspektionerna är inte att sätta dit krögarna utan att rätta till eventuella brister, förklarar utredningssekreterare Åsa Olofsson.

Gotland2004-10-23 04:00
Dagen efter en kväll på krogen brukar man få kvitto på hur mycket man intagit kvällen före. I form av huvudvärk och illamående i olika grad.
Men faktum är att du ska ha papperskvitto på allt du köper i baren samt det du betalar i inträde. Precis som när du handlar i affären. Men krögarna i Visby, liksom i övriga landet, är dåliga på kvittohanteringen.
Detta är en av de erfarenheter som kommunens anonyma inspektörer dragit efter sommarens tillsyn av hur krögarna efterlever alkohollagen. Att man stänger köket är en annan vanlig företeelse som strider mot reglerna för serveringstillstånd.
<span class='mr'>Utbildade i alkohollagen</span>
Inspektörerna har haft ganska fria händer i hur de genomfört sina inspektioner. Före sommaren utbildades de i alkohollagen och de direktiv som gäller för krogarna.
Inspektörernas identitet är hemlig, de är inte anställda på någon kommunal förvaltning utan helt vanliga ungdomar som alltså utbildats särskilt för detta uppdrag. De har betalats med 180 kronor i timmen och har varit ute flera gånger i veckan på olika krogar.
­Syftet med tillsynen har inte varit att sätta dit krogarna utan att rätta till eventuella brister, förklarar Åsa Olofsson, utredningssekreterare vid kommunens tillståndsenhet för alkohol och tobak.
Kvitton saknas i stort sett över allt, en annan reflektion är alltför mycket spritreklam, denna ska inte vara överdriven och det är ju en tolkningsfråga.
­Om det står en hel rad med en enda sorts spritflaskor i baren så är det orimlig exponering. Det finns mycket pengar i reklam och leverantörernas önskan om exponering på krogarna, förklarar Åsa Olofsson vidare.
Ingen krog har misskött sig så graverande att den fått sitt tillstånd återkallat.
­Gotländska krogar sköter sig överlag bra. De är lätta att kommunicera med och är själva intresserade av att allt ska gå rätt till. Hot och att man håller sig undan myndigheterna förekommer inte här som det gör i storstäderna.
<span class='mr'>Ingen självservering</span>
Gotlands kommuns politiska ledning har beslutat att det inte ska vara tillåtet att sälja helflaskor med sprit på de gotländska krogarna. Eftersom man enligt tillståndet ska ha kontroll och översikt över serveringen, som ska ske med måttfullhet, är det inte bra att låta gästerna servera sig själva, anser man.
­I somras såg vi exempel på att man beställde in jätteflaskor med champagne som ju är en dryck man blir berusad av väldigt snabbt. Men det finns inget i lagen som förbjuder denna försäljning.
Man får inte heller servera alkohol till personer som är alltför berusade. Detta förekommer dock då och då enligt de anonyma inspektörerna.
­Personalen i barerna ser direkt vem som har fått för mycket och inte. De kan också se om en person har problem med alkoholen genom att studera hur de dricker sitt första glas, förklarar Åsa Olofsson.
Alkoholhandläggarna är nöjda med sommarens inspektion, rutiner och förutsättningar kanske behöver justeras men man hoppas kunna fortsätta med verksamheten.
­Vi har fått en bra bild över vilka problem vi behöver ta upp och diskutera vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om