Släpvagn får duga i väntan på ny teknik
Röntgenkliniken vid Visby lasarett får snart en ny datortomograf, den modernaste i Sverige. För oss gotlänningar innebär det att en undersökning som tidigare tagit runt en och en halv timme kan klaras av på fem minuter.Fram till dess att den nya utrustningen är installerad får patienterna göra sin skiktröntgen i ett långtradarsläp, uppställt utanför lasarettet.
Det är en stor investering, runt 7,5 miljoner kronor, säger Lars Forsgren, verksamhetschef på röntgen. Samtidigt innebär den att vi kan göra undersökningar som vi idag måste skicka patienter till fastlandet för, till exempel skiktröntgen av kärl. Så där sparar vi en del kostnader.
<span class='mr'>Nödvändig investering</span>
Han tror också att den nya CT:n, som datortomografen kallas på fackspråk kommer att kunna användas på områden som man ännu inte riktigt vet och att det finns besparingar att göra som man inte ser idag.
Investeringen är också nödvändig för att behålla kunskap och kompetens på Gotland. Det är även lättare att rekrytera personal med ny, modern utrustning, säger Lars Forsgren.
Den 27 september tas den nya skiktröntgen i bruk. Den gamla går till leverantören Philips i Holland för uppgradering och ny tjänstgöring i en annan del av världen.
<span class='mr'>Effektiv undersökning</span>
För patienterna kommer skillnaden att bli stor.
Den tid man behöver ligga i datortomografen kortas väsentligt. I dag är det inte ovanligt att en skiktröntgen tar en och en halv till två timmar.
I den nya handlar det om fem, kanske tio minuter. Men det innebär inte att patienten utsätts för mindre strålning.
Nej, det förändras inte, säger Lars Forsgren. Snabbheten ligger i bearbetningen i datorn. Det är inga låga doser man utsätts för, men undersökningen används inte heller i onödan.
För personalen innebär den nya utrustningen ingen avgörande skillnad i deras sätt att arbeta, annat än att de kan ta emot fler patienter och att de får utveckla sin kompetens.
På röntgen fortsätter verksamheten som vanligt medan den nya datortomografen installeras och provkörs.
Men skiktröntgen görs fortfarande dygnet runt, fast bara på akuta patienter under de tre veckor arbetet tar. Och då sker det i ett långtradarsläp, uppställd utanför lasarettet mellan akutmottagningen och förlossningen.
<span class='mr'>Tillfällig lösning</span>
Vi har hyrt in det här släpet med utrustning. Den är modernare än vår gamla datortomograf, men inte alls lika bra som vår nya. Alternativet var att skicka patienterna till fastlandet under dessa tre veckor. Och det hade säkert blivit betydligt dyrare, och besvärligare för patienterna.
Den här tillfälliga lösningen fungerar bra, säger röntgensköterskan Inger Thimgren-Pettersson. Men många patienter tycker att britsen de ska ligga på är väldigt smal. Och det är den.
<span class='mr'>Stor erfarenhet</span>
Lite knöligt är det också att få in sängliggande patienter eftersom det är väldigt trångt.
Någon säng går inte att ta in så patienterna får lyftas över på en bår, den enda på lasarettet som går att få in.
Vi har mellan 10 och 15 patienter per dygn, berättar röntgensköterskan Britta Persson.
De är tre sköterskor som förutom arbetet inne på lasarettet bemannar den inhyrda datortomografen, dygnet runt.
Skiktröntgen innebär att man kan dela upp den del av kroppen man vill undersöka i tunna skivor.
Hur tunna de är beror på vad vi ska undersöka, men vi kan ställa in den på mellan en och tio millimeter, berättar Britta Persson.
Lars Forsgren är verksamhetschef på röntgen sedan mitten av augusti.
I botten är han röntgensköterska men de senaste 20 åren har han varit egen företagare och sålt medicinsk teknisk utrustning, bland annat röntgenutrustning.
<span class='mr'>Hyllar avdelningen</span>
I mitt jobb har jag besökt samtliga röntgenavdelningar i Sverige, utom Kiruna och Visby. Men jag har en del att jämföra med och här i Visby finns en mycket bra avdelning med duktig personal och bra stämning, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!