Lammfärs som sålts under varumärket "Smak av Gotland" samt "Svea lantkött", som säljs på livsmedelskedjan Lidl, har återkallats. Orsaken är att färsen kan innehålla salmonella. Det var vid en rutinprovtagning som det upptäcktes och på fredagen meddelades Livsmedelsverket om smittan.
– Det är givetvis jättetråkigt och det viktigaste just nu är att information når alla konsumenter, säger Truong Nguyen, kvalitetschef på Protos.
De närmare 2 000 förpackningarna lammfärs har sålts i matvarubutiker under veckan, men det finns ingen större anledning till oro bland kunderna, anser Truong Nguyen.
– Nej, det gör det inte för salmonellabakterierna dör när man upphettar maten till minst 72 grader, säger han.
Hur stort parti som nått Lidl-butikerna är oklart och även om det har sålts i Visbybutiken.
Samma sak skedde i somras. Då upptäcktes salmonella och Protos fick återkalla lammfärs.
– Självklart blir det en ekonomisk påverkan, men det handlar om konsumenternas säkerhet. Förhoppningsvis tycker de att det är bra att vi rapporterar noga, säger Truong Nguyen.
Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka och den trivs i tarmen hos både människor och djur. Och det är sannolikt så den har spridits i färsen, alltså från lammets tarmar.
– För att undvika det i framtiden behöver vi framförallt jobba med rutiner. Det handlar helt enkelt om slakthygien, säger Truong Nguyen.