FlĂ€skkött sĂ„ som bacon kan snart lysa med sin frĂ„nvaro i livsmedelsbutikerna, rapporterade Sveriges Radio P1 tidigare i veckan. Ăven pĂ„ Gotland finns utmaningar, enligt Fredrik Sundblad, platschef vid Gotlands Slagteri.
â Vi har sett en minskad slakt av grisar de senaste 10 till 15 Ă„ren. Vi har haft en period efter Ă„rsskiftet av lite för fĂ„ grisar men vi ligger i hyfsad balans med en slaktplanering som vi följer, sĂ€ger han, och berĂ€ttar att de slaktar cirka 1 300 grisar i veckan.
Det finns flera orsaker till varför tillgÄngen pÄ flÀskkött minskat. En av dem Àr svinpesten som hÀrjat i Kina, dÀr mÄnga grisar har slaktats ut för att hantera smittan.
â Eftersom utbudet av griskött har minskat och efterfrĂ„gan inte förĂ€ndrats lika mycket har priset stuckit ivĂ€g. Det har pĂ„verkat tillgĂ„ngen pĂ„ vĂ€rldsmarknaden.
Den svÄra torkan sommaren 2018 Àr ytterligare en bidragande faktor.
â Det var otroligt tufft. Det har gjort att man halkat efter ekonomiskt och Ă€ven att producenterna inte kunnat göra planerade investeringar, eftersom det blev en ökad kostnad nĂ€r fodret var tvunget att köpas in pĂ„ annat hĂ„ll.
I dag slaktar Gotlands Slagteri omkring 65 000 grisar per Är, men de vill gÀrna se en ökad volym.
â Vi skulle gĂ€rna se en ökning till mellan 85 000 och 90 000 per Ă„r. Att fĂ„ upp volymerna Ă€r viktigt för att vi ska kunna ha en lönsam slakt och behĂ„lla arbetstillfĂ€llen. Det Ă€r viktigt med en lĂ„ngsiktig lönsamhet för hela kedjan, sĂ€ger Fredrik Sundblad.
Gotlands Slagteri agerar nu för att hjÀlpa grisleverantörerna. Slakteriet har tillsammans med leverantörerna dragit igÄng ett projekt med mÄl att underlÀtta för investeringar genom att ha ett nÀra samarbete mellan slakteriet, uppfödare och berörda myndigheter.
â Vi vill trygga den gotlĂ€ndska grisproduktionen, och allra helst vill vi att den ökar. Under de senaste tio Ă„ren har det inte gjorts investeringar och branschen pĂ„ Gotland Ă€r i behov av att ersĂ€tta gamla stallar.
Var befinner sig projektet nu?
â Vi har haft ett möte med regionen för att försöka formalisera det i projektform. En av Ă„tgĂ€rderna blir en studieresa till grisleverantörer pĂ„ fastlandet som har utökat, för att hitta inspiration.
Hur ser efterfrÄgan ut pÄ svenskt flÀskkött?
â Intresset att vĂ€lja svenskt kött hĂ„ller i sig. Det finns absolut en efterfrĂ„gan, men den kunde gĂ€rna ha varit Ă€nnu större, sĂ€ger Fredrik Sundblad.